Kostní denzitometrie - kdo by ji měl podstoupit? Jak se měří kvalita kostní tkáně?

10. říjen 2018

MUDr. Pavla Řehořková v naší radioporadně na téma: kostní denzitometrie. Kdo by ji měl podstoupit? Jak se měří kvalita kostní tkáně a jaké jsou následná doporučení pro pacienty.

Osteoporóza aneb řídnutí kostí. To je tichý a nebezpečný nepřítel. Jak s ním bojovat?

Zdravá kost (nahoře) a kost postižená osteoporózou (dole)

Osteoporóza je onemocnění kostní tkáně, které vede ke zvýšené křehkosti kostí. V důsledku tohoto jevu dochází u lidí trpících tímto onemocněním k četnějším zlomeninám. Nemoc se častěji vyskytuje u žen ve vyšším věku. Název vychází ze dvou řeckých slov (osteo - kost, poros - otvor). Stav je nejčastěji způsoben nedostatkem vápníku v těle a zvýšeným odbouráváním kostní tkáně při nedostatku fyzické zátěže.

Denzitometrie je metoda, která určuje hustotu minerálů v kosti a hustotu kostní tkáně. Vše je vyhodnoceno především na základě množství kalcia v kostech. Vyšetřovací metoda je rychlá, pacienta nezatěžuje a je bezbolestná. Díky denzitometrickému vyšetření je lékař schopen odhadnout, jak velká jsou rizika zlomenin spojených s osteoporózou.

Osteoporóza je systémové onemocnění, které charakterizuje nízká hustota kostí a poškození mikrostruktury kostní tkáně s následným zvýšením křehkosti a sklonem ke zlomeninám.

Procesy v kostech
Kost je stavební jednotka kostry, podpůrného systému těla. Kostní hmota je velmi lehký a přitom pevný materiál. V lidském těle jsou tři základní typy kostí - dlouhé, krátké a speciální. Dlouhé kosti mají zvýšenou pevnost v tahu, trabekulární kosti mají strukturu přizpůsobenou pro absorbování nárazů.

Kost je živá tkáň, jejíž vlastnosti se s věkem a celkovým stavem organismu mění. Pevnost kostí snižuje působení buněk, které se nazývají "osteoklasty". Tyto buňky vytvářejí v kosti "dutinky" a získávají tím vápník, potřebný pro ostatní životní funkce v těle, který uvolňují do krve.

Riziko zlomenin
Při stárnutí organismu dochází ke ztrátě kostní hmoty. Dutinky v kosti se zvětšují, kost se stává méně pevnou a méně elastickou, je tedy náchylnější ke zlomeninám i při minimálním tlaku.

Blanka Malá a MUDr. Pavla Řehořková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Osteoporóza nebolí a k její diagnóze většinou dojde až po první zlomenině, kdy už je nemoc značně rozvinutá.

Nemoc postihuje více než 200 miliónů osob po celém světě - téměř každou třetí ženu nad 50 let a každou druhou ženu nad 60 let. Náklady na léčení v USA a Evropě se prakticky zdvojnásobují každých 7 let.

Celou radioporadnu s MUDr. Pavlou Řehořkovou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související