Státní zámky v Královéhradeckém kraji letos o prázdninách navštívilo méně lidí než loni. Proč?

5. září 2022 08:18

Zámky ve správě Národního památkového ústavu v Královéhradeckém kraji letos v červenci a srpnu navštívilo méně lidí než ve stejném období v loňském roce. Jediný Státní zámek v Náchodě hlásí o zhruba 400 prázdninových návštěvníků více. Ostatní čtyři památky mají propad o několik tisíc lidí.

Čtěte také

Do památek v Královéhradeckém kraji si letos o prázdninách koupilo vstupenku méně lidí než v loňském roce.

Podle mluvčí Lucie Bidlasové má pro nižší návštěvnost svých objektů Národní památkový ústav hned několik vysvětlení. „Za úbytkem návštěvnosti vidíme ještě neobnovený zahraniční turistický ruch u nás, vnímáme nižší počet cizinců na našich objektech. Druhá věc je také ta, že lidé samozřejmě šetří.“

I objekty v Babiččině údolí na Náchodsku navštívilo o prázdninách méně lidí než loni a to o více než tisíc.

Čtěte také

Jak ale potvrzuje kastelán Ivan Češka, při procházce údolím úbytek návštěvníků rozhodně znát není. „Po areálu Babiččina údolí se pohybuje mnohem více návštěvníků než těch, kteří přijdou a za vstupné si objekty prohlédnou. Takže to mnohdy vypadá, že je uvnitř k prasknutí, ale ono to tak není. Protože máme tu smůlu, jak často říkám, že už jen procházka po Babiččině údolí je pro mnoho lidí výletem, aniž by navštívili zámek, mlýn nebo Staré Bělidlo.

Největší prázdninový propad má Hrádek u Nechanic. Tam přišlo o téměř pět tisíc návštěvníků méně než loni. Objekt byl ale celý týden z důvodu natáčení pohádky uzavřen a i to se v celkovém počtu lidí promítlo.

Čtěte také

Letos také není možné správě posoudit počet návštěvníků na Státním zámku Opočno, vysvětluje Lucie Bidlasová. „Statistika není u zámku Opočno vypovídající. Ten prošel celkovou reinstalací a máme tam jiný systém započítávání návštěvníků z důvodu prodloužení prohlídkové trasy v 1. a ve 2. patře.

Přestože byla celkově návštěvnosti na objektech v uplynulých dvou měsících nižší než loni, velkému zájmu lidí se naopak těšily všechny akce v areálech památek a mimořádné kostýmované nebo noční prohlídky. „Tyto typy prohlídek jsou vždy vyprodány a naplněny, setkávají se s velkým úspěchem. Úspěšné jsou také speciální prohlídky pro děti.

Počty návštěvníků nemají být soutěží mezi jednotlivými objekty. Národní památkový ústav díky nim vyhodnocuje stávající prohlídkové trasy a případně hledá možnosti, jak je v příštích sezonách zatraktivnit.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související