Hned s několika novinkami vítá letošní návštěvníky zámek v Ratibořicích ležící v Babiččině údolí

8. červen 2021 08:28

Památky v Královéhradeckém kraji jsou už přístupné, na mnoha místech mohou turisté vidět oproti předchozím sezónám nové prvky. Co v tomto směru nabízí například ratibořický zámek? Na turisty čekají změny jak v interiéru, tak v okolí zámku.

S kastelánem Ivanem Češkou scházíme po cestičce dolů pod zámek. Když jsem uviděla ten uhrabaný kopeček, tak jsem si řekla, že náchodský zámek předělává kopec a tady v Ratibořicích také.

Čtěte také

„Tak my předěláváme alespoň stráň pod zámeckou terasou. A protože v letošním roce máme pěkné výročí 240 let od narození vévodkyně Zaháňské, naší literární paní kněžny, tak jsme jí chtěli dát dárek v podobě revitalizované stráně. Ta by měla být osázena úplně nově křovinami. A zbylé plochy budou osety různým kvítím a bylinami. To znamená, že v každém ročním období by tu mělo něco kvést a stráň se bude v průběhu roku barevně proměňovat."

Zámek už je otevřený pro veřejnost. A také uvnitř v letošním roce nabízí některé novinky. Jdeme se na ně podívat.

„Pro připomínku onoho výročí narození vévodkyně Zaháňské tu máme instalovanou výstavu velkoplošných barevných fotografií, které zachycují nejen její rodinu a předky, ale jsou tu i fotografie zámků, ze kterých vévodové Kuróňští přišli k nám do střední Evropy."

„A teď se můžeme jít podívat do prvního poschodí, kde je také už připraveno několik novinek."

„Ve vstupní hale se začíná s prohlídkou a dál vstupujeme do pánského pokoje, kde je právě jedna z novinek. Tou je velký portrét nad sekretářem prince a knížete Julese Armanda Louise de Rohan-Guémené. Což byl první manžel vévodkyně Zaháňské."

Čtěte také

„Nyní jsme vstoupili do společenského salonu a tady jsou všechna okna vybavena novými závěsy. Jsou z krásné látky, kterou jsme si nechali utkat se stejným vzorem jako jsou textilní tapety na stěnách, pouze v jiné barevnosti a odstínu. Aby místnost získala na honosnosti."

Kolik je tu celkem nových závěsů?
„Zde je jich sedm. A potom ještě v hudebním salonku jsme si nechali zhotovit látku, která je opět se stejným vzorem jako jsou textilní tapety, jen v jiném barevném odstínu zelené," dodává Ivan Češka.

Zámek Ratibořice, letní sídlo kněžny Zaháňské v hávu spanilé přírody Babiččina údolí.

Zámek Ratibořice, Rudrův mlýn i Staré bělidlo jsou během června otevřeny denně, kromě pondělí.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související