Velké emoce kvůli cedulím zakazujícím v Ratibořicích volné pobíhání psů

25. březen 2021 12:30

V Babiččině údolí na Náchodsku se nově objevily cedule zakazující volné pobíhání psů. Jejich součástí je i dodatek, že v případě porušení hrozí pokuta 10 tisíc korun. Cedule vzbudily bouřlivé reakce na sociálních sítích, podle vedení radnice ale vyhláška upravující chování pejskařů platí už 10 let. 

Čtěte také

„No, zdá se mi to nefér. Nejen vůči Skaličákům, ale i turistům, protože první co v Ratibořicích potkají, tak jsou zákazové a příkazové značky," říká Jiří Rosa, který přímo u zámku v Ratibořicích provozuje kiosek.

Nelíbí se mu ani to, že je přímo na značce uvedená desetitisícová pokuta.
„Já kdybych přijel do oblasti, kde mne přivítají takové cedule, tak se hned otočím a jedu pryč."

Podle nezávislé místostarostky Gabriely Jiránkové ale zákaz volného pobíhání psů platí už od roku 2011. Upravuje ho platná vyhláška.
„Tudíž nově umístěné informační cedule vyhlášku pouze připomínají."

Nové cedule zakazující v Ratibořicích volné pobíhání psů vzbudily velké emoce

Zmiňovaná pokuta 10 tisíc korun je podle ní ta nejvyšší možná.
„Neříkáme, že budeme hned peníze vybírat. Budeme se snažit spíš lidi upozorňovat a připomínat platnou vyhlášku."

Čtěte také

Zákaz se týká turisticky nejvíc frekventovaných míst, například okolí zámku nebo Viktorčina splavu.
„Přilehlého okolí, jako jsou louky a pole, se to samozřejmě netýká. Jedná se o cesty a chodníky."

Na umístění cedulí se město shodlo i s městskou policií. Strážníci totiž problematiku volně pobíhajících psů v okolí Babiččina údolí řešili opakovaně, říká jejich velitel Pavel Včeliš.
„Kolikrát jsme řešili případy, že nějaký volně se pohybující pes skočil na kočárek a převrátil ho i s dítětem. A zaznamenali jsme i další podobné incidenty týkající se například cyklistů."

Cedule podle vedení města přivítali i místní myslivci, kteří upozorňují na to, že volně pobíhající psi plaší zvěř. A značky nevadí ani kastelánovi státního zámku Ratibořice. Ten by ale současně uvítal, kdyby s ním jejich podobu radnice dopředu probrala, podle něj mohly být určitě vkusnější.

Spustit audio

Související