V Babiččině údolí v Ratibořicích našli ochranáři larvy vzácného brouka, zlatohlávka skvostného

7. únor 2021 09:25

Při prořezu více než stoletých stromů v Babiččině údolí na Náchodsku našli ochranáři larvy vzácného brouka. Jde o přibližně pěticentimetrového zlatohlávka skvostného, který je považován za nejkrásnějšího brouka tohoto druhu v Evropě a patří mezi ohrožené druhy. 

Tedy, že půjdeme na začátku února hledat do přírody brouky, to by nás možná ani ve snu nenapadlo. Naší průvodkyní je Lucie Berkovcová z Chráněné krajinné oblasti Broumovsko.

Čtěte také

Jsme v Babiččině údolí u Ratibořic. Kam vyrazíme?
„Půjdeme k pomníku Babičky a od něj se společně vydáme po turistické cestě směrem k zámku v Ratibořicích. Budeme pokračovat kolem náhonu, který je lemován stromořadím. Ten tady v první polovině 19. století vysadila Kateřina Zaháňská."

„Naším cílem je právě toto stromořadí, které jsme na konci roku 2020 nechali odborně ošetřit. Podíváme se na některé stromy a dojdeme na místo, kde jsme právě našli vzácné druhy brouků. Ti v těch stromech žijí."

O jaké brouky jde?

„Našel se tu zlatohlávek skvostný. Je to veliký brouk, má zelenou barvu a na sluníčku hází krásné zelené odlesky."

Přišli jsme k větvím, jedna z nich má v průměru asi 30 centimetrů.
„Odklidím roští, abychom se dostali ke kmenu. Zkusím otevřít dutinku, je na ní takové víčko. Teď už je vidět, kde byly ony larvičky. Můžeme to ještě znovu prohrábnout. Jestli tam není zapomenutý nějaký jedinec."

Čtěte také

Brouci byli tedy přestěhováni. Je snadné takové vzácné jedince někam odvézt?
„Protože tohle území dobře známe, tak máme vytipováno několik dutin, které se dají na onen transfer použít. My jsme s kolegou přijeli, larvičky jsme opatrně vyndali, abychom je nepoškodili. A v takovém kyblíčku jsme je odvezli do jiné části Babiččina údolí, kde právě máme jednu vytipovanou dutinu."

„Tam jsme larvy i s trouchem dali. A důležité je dát do té dutinky i spoustu dalších malých větviček. Aby tam nepřilétl například nějaký strakapoud a nezískal snadnou kořist. Aby se nedostal k larvám," dodává Lucie Berkovcová.

Při troše štěstí pozorný návštěvník v Babiččině údolí bude moci spatřit vzácné zlatohlávky někdy během května.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související