Také majitelé soukromých zámků na Rychnovsku řeší rostoucí ceny energií a hledají cesty jak ušetřit

30. červenec 2022 08:19

Každá domácnost se v současné chvíli obává zvyšování cen energií. A to si představte, že vlastníte zámek a roční výdaje za topení a elektřinu jdou do statisíců, někdy dokonce do milionů. Proto i majitelé soukromých zámků na Rychnovsku řeší zvyšující se ceny energií a začali šetřit. Návštěvníků se to ale zatím ani na jednom z míst, kde jsme se byli podívat, nedotkne. 

Úspory majitelé zámků hledají ve snižování nákladů a dokonce například v Doudlebách nad Orlicí uvažují i o náhradním bydlení na zimu.

Čtěte také

„Vidíte, tady máme ještě žárovky a tam nastane také obměna za LED osvětlení,“ říká Petr Dujka, správce rodinného majetku v Doudlebách na Orlicí.

Právě mi v interiéru zámku ukazuje první změny, ke kterým kvůli zdražování energií správa památky musela přistoupit. Jako první přišlo na řadu osvětlení vnitřních prostor.

O tom, že by světla uvnitř pokojů nechávali zhasnutá, neuvažují. „Teď jsme otočili vypínačem a je jasné, že návštěvníci by z těch stropních maleb toho moc neviděli.

Podle Petra Dujky se zdá, že samotnou výměnou žárovek u všech lustrů a lamp správa výrazně ušetří. „Vypadá to na úsporu až 80 procent.

Čtěte také

Další velkou položkou, se kterou musí zámek počítat, je částka za vytápění. „V interiérech se i bydlí. Je tam topení plynem, takže budeme muset v některých místnostech omezit bydlení a samozřejmě ani elektřinou nebudeme tyto místnosti vytápět. Takže se možná na zimu budeme stěhovat i do jiného objektu.

Zvyšující se náklady za energie řeší i vlastníci dalšího soukromého sídla, které je nedaleko Doudleb nad Orlicí.

Zámek v Častolovicích je sice také vytápěný plynem, ale v tomto směru se majitelé aktuálně podle kastelána Zdeňka Bachmana zdražení neobávají. „Tři čtvrtiny jsou temperovány plynem. My jsme před několika lety uzavřeli smlouvu s dodavatelem, kde máme fixní cenu až do konce roku 2023. Takže změny ceny se nebojíme, spíše máme obavy, aby ten plyn vůbec byl.

Čtěte také

Stejně jako v Doudlebách také v Častolovicích začali s výměnou žárovek v interiérech, které mají téměř 3000 metrů čtverečních.

V této chvíli také správa hledá nového dodavatele elektrické energie. „V současné době řešíme otázku dodavatele elektrické energie, protože nám končí na konci letošního roku smlouva. A upřímně řečeno to vypadá tak, že se nám energie minimálně dvakrát až třikrát navýší, dodává Zdeněk Bachman.

Zvyšující se ceny energií by se ale neměly promítnout například do cen vstupného v příštím roce.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související