Jednu z největších barokních sbírek madon na celém světě uvidíte na zámku v Doudlebách nad Orlicí

6. březen 2022 08:43

Správa zámku v Doudlebách nad Orlicí přemísťuje v expozici vzácné obrazy. Místo zámecké kaple budou nově zdobit zdi přímo na prohlídkové trase. Jsou unikátní nejen samotnou malbou, ale také neobvyklými rámy. Ty jsou dokonce tak křehké, že je může ohrozit jakýkoliv dotyk. 

Čtěte také

„Teď tedy moc opatrně, pomaličku to přeneseme.“ Bronislava Barvová a Petr Dujka stěhují obrazy ze zámecké kaple.

O jaké obrazy se jedná? Stojíme u kaple, do které mohou návštěvníci pouze nahlédnout. A je plná obrazů. „Všechny ty obrazy přeneseme do předkaplí, aby se návštěvníci mohli tou nádherou pokochat.

Čím jsou tato díla zvláštní?

„Unikátní je už samotná ta sbírka, protože tady máme dohromady 27 madon. A unikátní jsou také rámy obrazů, bohatě vyřezávané z lipového dřeva a zlacené. Viděla jste sama při jejich přenášení, jak velice opatrně jsme museli na rám sahat. Přesto se nám kousek odloupnul. Protože ty rámy jsou křehké jako sušenka.

„Ale současně jsou tak ochráněny proti zlodějům. Protože by se asi nikomu nepodařilo ten obraz s rámem přenést nepoškozený někam jinam, říká majitel zámku Petr Dujka.

Čtěte také

To je možná otázka pro ženu, jak se tak křehká díla čistí a udržují? „To jde opravdu velice těžko. Protože ty rámy jsou velice křehké, tak bereme štěteček a tím se vše alespoň trošku očistí.

Na obrazech je spousta madon v nejrůznějších podobách. „Existují takzvaní marianologové, kteří nám s těmi madonkami chodí pomáhat. Protože máme hodně madon vlastně z celé Evropy, ale některé nejsou takzvaně dohledané. A my podle toho, jakou má madona korunku, plášť nebo atribut na obraze, rozpoznáváme která je která, vysvětluje Petr Dujka.

Čtěte také

Kde se vzaly všechny tyto madony na doudlebském zámku? „Je to vlastně taková nepsaná sbírka. Podle kunsthistoriků jde pravděpodobně jedna z největších barokních sbírek madon na celém světě, dodává Petr Dujka.

Návštěvníci zámku v Doudlebách nad Orlicí na Rychnovsku si nejen zmíněné obrazy, ale také krásné interiéry budou moci letos poprvé prohlédnout o prvním dubnovém víkendu.

Doudlebský zámek
V roce 1590 byla dokončena stavba doudlebského renesančního zámku, který byl využíván jako lovecký. Renesance do Čech přichází téměř se stoletým zpožděním, a je to doba, kdy šlechtici opouštějí hrady a stěhují se do uvolněnějších zámků. Doudlebský zámek má však ještě tzv. „obranný charakter“ v tom smyslu, že dvůr je obestaven ze všech čtyř světových stran. Uvnitř dvůr v přízemí obklopují otevřené arkády s toskánskými sloupy.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související