Zámek Doudleby nad Orlicí je plný unikátů. Patří mezi ně nádherná barokní zámecká kaple

13. červenec 2018 10:47

Zámek Doudleby nad Orlicí na Rychnovsku v sobě ukrývá několik vzácností. Mezi nimi je kaple, která je součástí zámeckých prostor. Čím je výjimečná? O to se u potomka rodu Bubnů a zároveň správce zámku zajímala reportérka Jana Házová.

Teď jsme zrovna vyrušili průvodkyni se skupinkou návštěvníků. S Petrem Dujkou procházíme prostorami zámku v Doudlebech nad Orlicí. Míjíme krásná kachlová kamna.

„Ano, to jsou ta, která jsou ojedinělostí našemu národu, protože žádná další taková barokní kamna nemáme v celé naší republice," vysvětluje Petr Dujka a už míří za dalším unikátem, kterým je kaple. Ta je totiž přímo součástí zdejších zámeckých komnat.

Unikátní barokní kaple na zámku Doudleby nad Orlicí

„Kaple byla přistavěna také v době barokní. To už je doba katolická. A jeden z našich předků nechal přistavět právě do této místnosti kapličku," usmívá se Petr Dujka a otevírá dvoukřídlé dveře do kaple.

Zámky na Orlici, to je francouzský fenomén na české řece. Víte, kudy teče česká Loira?

Zámek v Potštejně

Cestovat a poznávat krásy našeho kraje můžeme celý rok, nejen v hlavní turistické sezóně. My se dnes zatouláme do podhůří Orlických hor, kde celou řadu památek propojuje, tedy podobně jako ve Francii francouzská řeka Loira, naše Orlice.

„Náš zámek je plný unikátů. A tato kaple je jeden veliký unikát. Protože sošek Panny Marie s Ježíškem tady máme celkem třicet. Jen v této malé kapličce. A všimněte si hlavně rámů . Ty jsou vyřezávané z lipového dřeva a jsou zlacené. A vzácností je především ta její komplexnost," tvrdí Petr Dujka.

Slouží se v této kapličce ještě někdy nějaké mše, nebo se tady konají třeba svatební obřady? Nebo jde zkrátka jen o součást prohlídkového okruhu na zámku?

„Pokud jsou nějaké křtiny, nebo má nějaká malá skupinka zájem o nějaký obřad, tak si musí akorát sehnat faráře. A pak je naše náruč otevřena. Já jsem tady také nechal pokřtít svá vnoučata. Je to vlastně taková rodinná kaple. A nejlepší na tom je to, že mám kapličku přímo v domě. Protože Doudleby nemají kostel, tak když na sebe v neděli ráno hodím župan a pantofle, můžu mít nedělní obřad hned za sebou," směje se Petr Dujka.

Zámek v Doudlebech nad Orlicí  v zeleni zámeckého parku
Spustit audio

Související