Na zámku v Doudlebách nad Orlicí opravují restaurátoři komíny se vzácnou sgrafitovou výzdobou

13. říjen 2021 09:05

Na komínech renesančního zámku v Doudlebách nad Orlicí pracují v těchto dnech odborníci z Fakulty restaurování Univerzity Pardubice v Litomyšli. Na historické budově je osmimetrových komínů celkem 12 a každý z nich je ozdobený vzácnou sgrafitovou výzdobou. V letošním roce se obnovy dočkají dva z nich.

Běžně se zednické náčiní vídá spíš v rukou mužů. Ale na střeše zámku v Doudlebách nad Orlicí je to jinak. Jsou tu samé ženy. Drží nejrůznější dlátka a pracují na vzácných renesančních komínech zdobených sgrafitem.

Čtěte také

„Malta je zde oddělena od podkladu, takže je zapotřebí ji znovu přichytit injektáží. Mám navrtané dírky do historické malty a pomocí injekčních stříkaček tam aplikuji řídkou maltu, kterou se to přichytí," říká Zuzana Wichterlová.

Popošla jsem k další restaurátorce, Daniele Jakubů. Používají se na takovou práci nějaké speciální materiály, přihlíží se k jejich složení?
„Určitě přihlížíme ke složení původního díla. A zrovna v tomto případě vrchní vrstva sgrafita nijak stará. Protože komíny prošly výraznou rekonstrukcí v roce 1970. A vrchní sgrafitová vrstva je převážně z této doby."

Spodní část komína už je hotová?

Čtěte také

„Ještě to úplně hotové není. Musíme sjednotit barevnost a některé fragmenty, které se nám od toho odchlíply nebo musely být odstraněny. Takže musí být doplněny tmelem, se kterým právě pracuji. A následně budou retušovány, aby byl barevně komín sjednocený," doplňuje studentka Simona Kubasová.

Každý komín je jiný. Když se rozhlížím, každý má trochu jinou výzdobu.
„Tyto dekory byly nově vytvořeny právě v roce 1970. A vycházejí z fragmentů původních motivů, které se tu zachovaly. A potom následně podle analogií, které se tu objevují dále na fasádě i na vnitřním nádvoří, takže je to taková kompilace," dodává Daniela Jakubů.

Na zámku v Doudlebách nad Orlicí opravují restaurátoři komíny se vzácnou sgrafitovou výzdobou

Restaurátorské práce na druhém komíně zámku v Doudlebách nad Orlicí na Rychnovsku by měly být hotové do konce října.

Doudlebský zámek
V roce 1590 byla dokončena stavba doudlebského renesančního zámku, který byl využíván jako lovecký. Renesance do Čech přichází téměř se stoletým zpožděním, a je to doba, kdy šlechtici opouštějí hrady a stěhují se do uvolněnějších zámků. Doudlebský zámek má však ještě tzv. „obranný charakter“ v tom smyslu, že dvůr je obestaven ze všech čtyř světových stran. Uvnitř dvůr v přízemí obklopují otevřené arkády s toskánskými sloupy.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související