Starosta a poslanec Josef Cogan: Musíme připravit budoucnost pro naše děti a vnuky, pro všechny

4. listopad 2021

Jak se žije v Nové Pace, co tam občany nejvíc trápí, co by chtěli do budoucna změnit? Mimo jiné se tam připravuje nový paleontologický park, který by měl odkazovat a připomínat dávnou zajímavou minulost tohoto regionu. Zeptáme se starosty Nové Paky a po říjnových volbách i poslance Parlamentu České republiky Josefa Cogana. 

Vy se vlastně vracíte do Poslanecké sněmovny po několika letech?
Je to tak, tato situace už jednou nastala. Říká se, že dvakrát nevstoupíte do téže řeky, ale někdy se to stane. Byl jsem lídrem Starostů na společné kandidátce Starostů a Pirátů, takže jsem musel s touto eventualitou počítat. A kandidoval jsem proto, že chci, aby v této zemi přeci jen bylo líp.

Náš stát hospodaří tak, že na 100 Kč, které vybere, jich 136 utratí. To se musí změnit, je nutné se vrátit ke standardnímu hospodaření.
Josef Cogan, starosta Nové Paky, poslanec Parlamentu za STAN

Co je největším problémem současné politiky na celostátní úrovni?
Určitě největším problémem jsou momentálně finanční problémy země. Třeba v letošním roce hospodaří náš stát tím způsobem, že na 100 Kč, které vybere, jich utratí 136. Tak to je, řekněme, fatální záležitost. A je jasné, že dlouhodobě to není udržitelné. To se musí změnit, je nutné se vrátit ke standardnímu hospodaření.

Čtěte také

Při volební kampani jste se setkával s lidmi, co jste si z těch rozhovorů odnesl?
V občanech tohle téma také hodně rezonovalo. Musím říct, že lidé vnímají problematickou budoucnost, nekoukají jen úplně na tento okamžik či tento rok. Občané chápou, že tuhle zemi nejde úplně dostat na kolena. Je potřeba připravit budoucnost pro naše děti a vnuky, pro všechny.

Dají se vůbec zvládnout obě funkce najednou? Tedy být starostou a zároveň usedat v poslanecké lavici dolní komory parlamentu?
Myslím si, že tady je klíčové ono překrytí. Samozřejmě mnoho starostů, kteří jsou v podobné situaci, má na sobě strategické projekty pro město. My se snažíme v Nové Pace neplánovat jen na nějaké 4 roky, ale spíš na 10 až 15 let. Máme prostě rozvojový plán, který postupně naplňujeme. Tedy určitý překryv tam je poměrně důležitý. I kdybych v té chvíli už nebyl starostou, tak budu připravený pracovat třeba jako zastupitel nebo jako řadový občan pro město s těmi informacemi, které mám. Důležité je soustředit se na strategické věci a projekty. A neřešit třeba tu běžnější administrativu.

Čtěte také

Zajímá mne nový paleontologický park, který se chystá u vás v Nové Pace. Bude to velká novinka, na kterou se těšíte?
Určitě je to zajímavý projekt, který by měl dál pomoci k větší známosti o Geoparku Český ráj. Je pořád poměrně málo známé, že už 10 let je Geopark Český ráj součástí evropské sítě geoparků a Novopacko je takovou východní bránou do tohoto geoparku. Je to vlastně spolu s loutkářstvím jediná značka UNESCO na území Královéhradeckého kraje. Geologická minulost Novopacka je hodně pestrá a zajímavá. Nachází se tu hodně zkamenělin, fosilií, ale i třeba českých granátů, kdysi se tu rýžovalo i zlato.

To vše bude nový paleontologický park připomínat. Už se začalo se stavbou?
Momentálně čekáme na konečné odsouhlasení výběrového řízení od poskytovatele a předpokládá se, že stavba bude realizována v příštím roce. A právě v rámci geoparku bychom chtěli ukázat geologickou minulost města, kde by mohly děti hravou formou získat spoustu zajímavých informací.

Čtěte také

Máte i nový autobusový terminál. Jaké další velké investice máte v plánu?
Jsme ve fázi, kdy připravujeme poměrně hodně projektů, na které bychom chtěli v následujících deseti letech čerpat dotace. Jedním z významných projektů, do kterého město dává poměrně významnou částku, je revitalizace kláštera Nanebevzetí Panny Marie pro sociální služby. Ale stojí před námi ještě další významné projekty, zejména renovace městského kulturního střediska.

Nové kulturní středisko, to bude asi také váš splněný sen?
Navazuje to na věci, které jsme vyanalyzovali z anket mezi obyvateli Nové Paky. Postavili jsme třeba bazén z vlastních zdrojů, který je velmi navštěvovaný. Před covidem jsme se dostali přes 100 000 návštěvníků, což je na naše devítitisícové město velmi vysoké číslo. A městské kulturní středisko je opravdu velký projekt.

Josef Cogan ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Josef Cogan (* 26. srpna 1973 Hořice)

politik a právník, od října 2021 poslanec Poslanecké sněmovny PČR. Poslancem byl už v letech 2010 až 2013 (zvolen na kandidátce TOP 09 a STAN). V letech 2002 až 2010 a opět od roku 2014 je starostou města Nová Paka, je členem hnutí STAN.

Celý rozhovor Jakuba Schmidta s poslancem Parlamentu ČR a starostou Nové Paky Josefem Coganem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související