Srdeční selhání kontra infarkt. Srdce není dlouhodobě schopno dělat to, co by mělo, infarkt je náhlý

24. červenec 2023

Tématem radioporadny je srdeční selhání a naším hostem kardiolog MUDr. Jiří Veselý. A budeme se zabývat prevencí i tím, co je zapotřebí podniknout, když už se zjistí, že máte opravdu kardiologické potíže se srdcem. V Královéhradeckém kraji trpí srdečním selháním až 18 000 lidí a každý rok pacientů přibývá.

Srdeční selhání je tedy dlouhodobé onemocnění? Mnoho lidí si pod tímto pojmem představí třeba infarkt, nějakou náhlou příhodu.
Infarkt je náhlý, znamená to, že v tu chvilku se srdce nedokrví, část z něj potom odumře, pokud se nezasáhne včas. Kdežto srdeční selhání je většinou dlouhodobá záležitost a znamená to, že srdce není schopno dělat to, co by dělat mělo.

Jiří Veselý ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Srdíčko má pumpovat krev do těla, a když ji nepumpuje dostatečnou měrou, tak pak hovoříme o srdečním selhání. Projevuje se to tak, že člověk, který tímto trpí, tak se mu ta krev, která není srdcem dostatečně čerpána, hromadí na plicích, proto se také říká, že má vodu na plicích. Těm lidem se hůře dýchá, nejdříve při velké námaze, pak už i při menší.

Důležité je hlídat si krevní tlak a aby se vám neucpávaly tepny. Tam hraje velkou roli cholesterol, kouření, nadváha, cukrovka.
MUDr. Jiří Veselý, kardiolog

Potom se krev hromadí v oblasti dolních končetin, takže těm lidem odtékají nejdříve nohy kolem kotníků, někdy třeba pouze večer, později sahají ony otoky až do stehen. A další takový velice častý problém je, že se ti lidé cítí více unavení, nezvládnou fyzickou aktivitu. Protože srdíčko nečerpá k důležitým orgánům, ale i ke svalům, krve dostatek.

Čtěte také

Je to otázka věku, jakási únava materiálu?
Bohužel, je to tak. Samozřejmě to souvisí s tím, jak se nám prodlužuje délka života v Evropě, v Čechách i u nás v Královéhradeckém kraji. Na jednu stranu je to hezké, na druhou stranu víme, že to srdíčko už není v tak dobré kondici, jako když nám bylo 20 let. Ale víme, že se s tím dá něco dělat. Tedy pokud na to pomyslíme, tak to můžeme trošku spravit.

Jak by měla tedy vypadat prevence?
Prevence je jednak bránění tomu, co ono srdeční selhání vyvolává. Důležité tedy je, abychom měli dobře srovnaný krevní tlak, neměli ho vysoký, ideálně po celý život pod 140 onen horní. Druhá velice důležitá věc je, aby se vám neucpávaly tepny. Tam hraje velkou roli cholesterol, kouření, nadváha, cukrovka.

To jsou dvě hlavní místa, kde si můžeme hlídat tlak sami a hlídat si také to, aby se vám neucpávaly tepny. Protože tím by potom srdíčko trpělo a bylo by slabší.

Čtěte také

Ale během života jistě nějaké hříchy nastřádáme, někdo trošku přibere, někdo kouří, někdo nechává být vysoký cholesterol. Když se to po mnoho let děje, tak to pak může vést k srdečnímu selhání.

Ale mnozí si toho ani nevšimnou, protože příznaky začínají mnohdy plíživě. Někdo před rokem ještě zvládl vystoupat do velkého kopce, druhý rok už do toho kopce jde pomalu, třetí rok už se raději prochází po rovině a přijde mu, že to je takzvaně stářím. Ale ono to je tím, že srdíčko nečerpá tak, jak má a mohlo by to být lepší.

Někomu přijde, že ve větším věku, hlavně v létě v horku, jsou normální oteklé nohy, ale ono to úplně normální není. A když si toho člověk, v uvozovkách pacient, všimne, pak je dobré, aby to řekl svému lékaři. A ten už může potom navrhnout vyšetření, které se může dopátrat příčiny.

Jana Kudyvejsová a Jiří Veselý ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou kardiologickou radioporadnu s MUDr. Jiřím Veselým si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související