Španělský Učitel roku na Náchodsku, Traktoriáda a pohřební módní přehlídka. NEJ reportáže týdne

Každý týden pro vás v Českém rozhlase Hradec Králové připravujeme aktuality a zajímavosti ze společenského i kulturního života v Královéhradeckém kraji. Které reportáže vzbudily na sociálních sítích za posledních sedm dní největší pozornost? Tady jsou pěkně pohromadě. To nejlepší na našem webu.

Čtěte také

Jak se děti učí ve Španělsku a jak v Česku? Podle španělského Učitele roku jsou rozdíly obrovské. Javier Cachón Zagalaz se věnuje především psychodidaktice a psychomotorice, jeho výukové metody jsou temperamentní, kontaktní a velmi interaktivní. Své zkušenosti během několikadenní návštěvy předal učitelům v Náchodě, Červeném Kostelci a Broumově.

Z České republiky se Javier Cachón Zagalaz vrací zpátky do Španělska, kde ho čeká další série přednášek.

Čtěte také

Krásné počasí, skvělá atmosféra a výborné výkony soutěžících. I tak by se ve zkratce dal popsat 9. ročník Traktoriády v Suchém Dole na Náchodsku. Pořadatelé připravili na louce za obcí paralelní jízdu zručnosti, jejím vrcholem bylo couvání traktorů s vlekem do pomyslné garáže. Rozhodoval čas, za špatný manévr se přičítala desetivteřinová penalizace.

Asi nejpikantnější souboj letošní Traktoriády propukl, když proti sobě soutěžili čtrnáctiletý syn a jeho otec. Oba vyrazili současně na 300 metrů vytyčený soutěžní úsek trati.

Čtěte také

Podnikneme společně docela tajuplnou výpravu do krypty kostela svatého Mikuláše v Jaroměři, která ukrývá desítky mumií místních vážených občanů z 18. století, a které jsou prý i velmi dobře zachované. Naším hostem je historik a písmák Jan Kočí, který dokáže o chrámu svatého Mikuláše i o kryptě úžasně vyprávět.

"Překvapilo nás, že se zachovaly i pohřební oděvy. Například lněná plátna, ve kterých jsou těla uložena, jsou nesmírně pevná a kvalitní," říká Jan Kočí.

autor: baj
Spustit audio

Související