Španělský Učitel roku na Náchodsku. Jeho netradiční přístup k dětem přebírají kantoři po celém světě

26. září 2021 08:33

Jak se děti učí ve Španělsku a jak v Česku? Podle španělského Učitele roku jsou rozdíly obrovské. Javier Cachón Zagalaz se věnuje především psychodidaktice a psychomotorice, jeho výukové metody jsou temperamentní, kontaktní a velmi interaktivní. Své zkušenosti během několikadenní návštěvy předal učitelům v Náchodě, Červeném Kostelci a Broumově.

Učitel Javier Cachón Zagalaz z Univerzity Jaén momentálně ukazuje na jednom z workshopů na Broumovsku skupince učitelů, jak funguje školství ve Španělsku. Stihl už poznat rozdíly mezi naším a španělským školstvím?

„Ve dvou školkách, které jsem tady už navštívil, tak jsem viděl, že máte mnohem víc prostředků a pracovních materiálů pro děti. Tohle jsem ve Španělsku zatím nikde neviděl."

V čem spočívá jeho výuka?

„Zabývám se především tím, abych zlidštil edukativní proces. K dětem přistupuji individuálně, podle toho, jakou mají mentální úroveň dozrání. Ale nejdůležitější je lidský přístup."

Čtěte také

Vidím tady krabici s nejrůznějšími předměty. Můžeme se do ní podívat?
„Když mne zvou třeba na nějaký kongres, tak se ptají, co budu potřebovat. Říkají si, kolik to bude stát peněz a kde to budou všechno shánět. A potom se diví, že mi stačí lepící páska, noviny, kolíček na prádlo, šňůrka, prostě věci, které najdete v každé domácnosti."

Za překladem stojí Lukáš Krčál. Posunujeme se dál, je tu s námi také jedna z učitelek v mateřské škole, Klára Skleničková.

„Musím se přiznat, že když jsem dostala nabídku, aby Javier navštívil naši školku, tak jsem znejistěla. Ale vše jsme si skvěle užili a byl to opravdu báječný zážitek."

Jak děti reagovaly?

„Byly trošku ostýchavé, ale vzhledem k tomu, jaké byly aktivity, tak to bylo opravdu spontánní a neskutečně veselé. Přitom jsme zjistili, jak je vlastně jednoduché zapojit do výuky běžné domácí věci. Co vše se na nich dá vyzkoušet a procvičit."

Čtěte také

Přešli jsme ke Kláře Dundrové, která doslova zažila Javiera na vlastní kůži, jak se říká. Studovala ve Španělsku a učil ji na univerzitě. Jak vypadá jeho výuka?

„Je úplně jiná než u nás. Bylo to velmi interaktivní, ačkoliv se jednalo o didaktiku tělocviku. Bylo nás tam asi 120 a bylo to neuvěřitelné. Měli jsme tenisový míček se kterým jsme si dvě hodiny hráli. Stali jsme se dětmi a moc nás to bavilo. Bylo vážně úžasné, jak my, dospělí lidé, jsme se dokázali rozvíjet pomocí obyčejného tenisového míčku," usmívá se Klára Dundrová.

Z České republiky se Javier Cachón Zagalaz vrací zpátky do Španělska, kde ho čeká další série přednášek.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související