Cyklistický talent Michal Kukrle: Sedí mi kratší kopce a ideálně, když jsou naskládané hned po sobě

1. říjen 2021

Jedním z těch, kteří na letošních letních olympijských hrách v Tokiu bojovali a i přes všechny těžkosti spojené s koronavirem nás skvěle reprezentovali, je cyklista hradecké stáje Elkov Kasper, mohelnický rodák Michael Kukrle, který v olympijském cyklistickém závodě předvedl opravdu fantastickou jízdu.

Jak se vám jelo v Tokiu v olympijském závodě?
Jelo se mi dobře. Ale měli jsme ztížené podmínky, takže poslední dva dny před závodem nebyly úplně ideální, jak bychom si představovali. Před startem jsem byl takový ospalý.

Michael Kukrle ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Michael Kukrle (*17. 11. 1994)

několikanásobný mistr ČR v cyklistice. V roce 2021 získal 1. místo na silničním závodě při Mistrovství ČR v Bánovcích nad Bebravou. Na hrách XXXII. olympiády v Tokiu obsadil v silničním závodě s hromadným startem 36. místo a 26. místo v časovce.

Musím říct, že i když jste medaili nepřivezl, tak jste v tomto závodě patřil k hlavním postavám. Protože hned na začátku jste se dostal do dlouhého úniku.
Ano, v podstatě hned od prvních metrů jsem byl v pětičlenné skupině v úniku a dojeti jsme byli až zhruba po 180 kilometrech. Skupina měla nejdříve 8 členů, potom to protřídilo na 5 lidí. Například s Jurajem Saganem jsem byl odjetý, což je bratr slavnějšího Petera.

S 36. místem na letní olympiádě v Tokiu jsem spokojený. Cením si toho výsledku s odstupem času čím dál víc.
Michael Kukrle, mladý cyklista

Co vás to napadlo, hned od startu ujet?
Viděl jsem, že odjíždí skupina, tak jsem si říkal, že tam zkusím doskočit a uvidíme, co z toho bude. A vyšlo to takto pěkně. Napadlo mne, že bychom mohli přijet s nějakým náskokem do posledního těžkého kopce, ale to bohužel nevyšlo. Ale i tak jsem se potom snažil dojet na co nejlepším místě.

Čtěte také

Když jste byli v tom úniku, začaly se vám třeba i honit hlavou myšlenky na medaili? Že byste se mohl postavit na olympijskou bednu?
Na medaili asi úplně ne, ale na nějaké lepší umístění. Nakonec jsem potom dokončil závod na 36. místě. Nechali nám velký náskok, v jednu chvíli to bylo až nějakých 20 minut. Ale potom už jsme ve skupině nebyli tak silní, abychom náskok dokázali udržet ještě kousek dál, právě do toho těžkého kopce.

Sedla vám ta trať? Jste spíš spurter nebo vrchař?
Jsem takový klasikář, řekl bych. Nejvíc mi sedí kratší kopce a ideálně, když jsou naskládané hned po sobě. Když se rychle nastoupá hodně výškových metrů a pak se zase jede hezky dolů. Dlouhé kopce, vyloženě pro vrchaře, mi nesedí. Na olympiádě byly dva delší těžké kopce, ale mezitím to bylo právě nahoru dolů, takže mi ta trať docela seděla.

Mistr České republiky v silniční cyklistice Michael Kukrle

A bylo tam šílené vedro šílený, ne?
Bylo vedro a hlavně vlhko. A jak se tohle sejde dohromady, tak to je hodně nepříjemné. Na ty vysoké teploty máte takový trik, dáváme si led za krk.

Čtěte také

Může se cyklista vůbec během závodu kochat krajinou? Vnímáte, jaké je kolem vás příroda?
Občas, záleží to samozřejmě především na tom, jak se jede. V úniku se také dá občas trochu koukat, ale my jsme měli celou trať projetou, stihli jsme to první tři dny, než nás zavřeli do karantény. Takže už jsem okolí znal a soustředil se spíš na samotný závod.

Jak hodnotíte 36. místo? Jste spokojený? Protože i některé velké cyklistické hvězdy skončily za vámi.
Spokojený jsem a cením si toho výsledku s odstupem času čím dál víc. Třeba na mistrovství světa se mi teď nepodařilo ani dojet, takže 36. místa na olympiádě si určitě cením.

Mistr České republiky v silniční cyklistice Michael Kukrle (vpravo) a mistr Slovenska Peter Sagan (vlevo)

Co olympijská atmosféra? Protože pro vás to byla první olympiáda, nemůžete tedy moc srovnávat. Ale účast na olympiádě je asi splněný sen každého sportovce.
Určitě, atmosféra při závodě byla parádní. Dokonce tam byli i fanoušci. A bylo jich dost, protože podél trati stáli opravdu všude, takže atmosféra byla nakonec dobrá.

Čtěte také

Vy jste také letošním cyklistickým mistrem republiky. Tak co dál? Co vás čeká, cyklistická sezóna asi pomalu končí?
Ještě příští týden v sobotu máme poslední český pohár a čtyřdenní etapák kolem Arden. A potom ještě pojedeme jednu jednorázovku v Holandsku.

Máte nějaké sny a plány do budoucna? Je vám 26 let, takže jste mladý kluk.
Jak se to vezme, v cyklistickém světě už úplně mladý nejsem. Když se podíváme na to, jací mladí kluci se prosazují. Například Slovinec Pogačar, který letos vyhrál podruhé Tour de France, tomu je teprve 23 let.

Chtěl byste se také podívat na slavné závody, jako je Tour de France nebo italské Giro?
Určitě, to mě hodně láká a motivuje.

Jakub Schmidt a Michael Kukrle ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celý rozhovor s cyklistou hradecké stáje Elkov Kasper Michaelem Kukrlem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související