Sotva na náchodském zámku přestavěli návštěvnický okruh v prvním patře, pustili se hned do druhého

27. červen 2021 08:00

Na náchodském zámku začala přestavba interiéru celého druhého patra. Pokračuje tak kompletní změna vnitřních prostor, které se správa památky nově snaží zasadit do určitého období. Zatímco první, už dokončené patro, patří rodině Piccolominiů, druhé patro bude věnované rodině Schaumburg Lippe. 

Otevírají se před námi dveře do patra. Procházíme jimi s Ivou Bártovou, kastelánkou náchodského zámku. Zdá se, že jsme přišli do nějakého skladiště.
„To je naprosto v pořádku, protože tato chodba opravdu v současnosti nejvíc připomíná skladiště. Návštěvníci by ji znali jako chodbu na konci bývalého okruhu, kterému se říkalo Salóny druhého patra."

„Půjdeme se podívat do největší místnosti druhého patra náchodského zámku. Říkáme jí Velký sál. A když bychom se dobře podívali, tak můžeme odhalit dost nejasností. Jednak sem vedou troje dveře z chodby, což je taková první podezřelá záležitost. A navíc na krásném renesančním trámovém stropě jsou občas vidět otisky po příčkách. To znamená, že kdysi v historii byl tento sál předělen na tři menší místnosti."

Co se tady teď bude dít?

Čtěte také

„Tato místnost je pro nás velkým oříškem. Byly to dříve menší prostory. Proto jsme přemýšleli s kolegou, autorem koncepce Petrem Ťažkým, jak to vyřešit A nakonec jsme si řekli, že se pokusíme návštěvníkům vytvořit dojem tří oddělených pokojů, aby to dávalo smysl."

Přecházíme do další místnosti, kde už na nás právě čeká Petr Ťažký. Mluvili jsme o hlavní, největší místnosti. Ale těch prostor je zde mnohem víc. Jak budou vypadat?

Čtěte také

„Interiéry budou zařízené jako apartmán Viléma Karla Augusta a jeho manželky Matyldy ze Schaumburg Lippe, kteří na náchodském panství žili ve druhé polovině 19. století. Z jejich éry se nám v Náchodě dochovalo mnoho mobiliáře."

Byli to zásadní majitelé náchodského zámku a celého panství?
„Co se týče stavebních úprav, tak na těch se spíš podepsaly předchozí rody. Nicméně celková atmosféra a to, co se nám na Náchodě dochovalo do dnešní doby, nese právě stopy z této nejmladší doby," dodává Iva Bártová.

Kompletní změna interiérů druhého patra náchodského zámku bude hotová do poloviny srpna.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související