Náchodský zámek mění po několika desítkách let hlavní návštěvnický okruh. Co nového se chystá?

23. březen 2021 09:00

Velkou změnu připravuje pro návštěvníky náchodský zámek. Po několika desítkách let totiž přestavuje hlavní prohlídkový okruh. Změní se na něm nejen uspořádání nábytku, ale prostory nabídnou také lidské příběhy těch, kteří je v historii obývali.

To je tedy schodů. To se ale asi měnit nebude.
„S tím bohužel nic neuděláme," říká Iva Bártová, nová kastelánka náchodského zámku, nás přivedla do prvního patra.

Čtěte také

Co se tady teď děje?
„Momentálně je to v takovém trošku chaotickém stavu. Právě tady totiž probíhá reinstalace. Tohle je směr, kterým půjdou i návštěvníci. To znamená, že se to otočí proti tomu, na co byli turisté v Náchodě zvyklí. Místnosti, kterými se dříve začínalo, se bude nyní při prohlídce končit a naopak."

„Tady je taková spojovací chodba, tam už se teď chodit nebude. Naopak jsme si řekli, že využijeme nádherného prostoru arkádové chodby. A rozhodli jsme se tuto chodbu vyinstalovat podle dobových fotografií, které pocházejí z doby posledních majitelů rodu Schaumburg-Lippe."

Náchodský zámek mění po několika desítkách let hlavní návštěvnický okruh

„A první patro bude zaměřené na italský rod Piccolominiů. Nicméně už za časů rodu Schaumburg-Lippe tady byly věci po dřívějších majitelích. Takže se teď vrátí na své původní místo."

Čtěte také

Představme si, že jsme skupina nových návštěvníků zámku. Tak kam půjdeme?
„Jdeme těmito otevřenými dveřmi do sálu, který si návštěvníci pamatují jako koncertní. Stával tady klavír a teď je to velká, slavnostní jídelna. Vybavili jsme ji nádobím s bílo-modrým dekorem. Samozřejmě ještě nějaké práce nás tady čekají. Tedy je to v procesu, ale to hlavní už je hotovo."

Vcházíme do dalších dveří a tady se pilně pracuje. Na vše dohlíží Petr Ťažký z Národního památkového ústavu.
„Přišli jsme do Piccolominského sálu. A protože z historických inventářů víme, že od 18. století byly v této místnosti umístěny piccolominské obrazy členů rodu, které zde visely až do 50. let 20. století."

„Jelikož jsme se rozhodli, že i tomuto sálu vrátíme původní funkci, tak zde dnes začínáme věšet historické obrazy a po 70. letech mu navracíme původní podobu," dodává Petr Ťažký.

Státní zámek Náchod
Významnými majiteli, jejichž vláda na panství je spojena s rozsáhlou stavební činností, byl rod Smiřických, ve 2. polovině 16. století jeden z nejbohatších v Čechách. Roku 1623 koupila náchodské panství Magdalena Trčková z Lípy a o několik let později jej postoupila svému synovi Adamovi Erdmanovi Trčkovi. Adam byl posledním majitelem pocházejícím z české šlechty.

Jakmile se památky otevřou, první návštěvníci náchodského zámku už uvidí nově zařízené interiéry.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související