V Náchodě se probudili ze zimního spánku medvědi Dáša a Ludvík. Jaro klepe na dveře

26. únor 2019 10:17

Náchodští medvědi se probudili ze zimního spánku. Trvale žijí v zámeckém příkopě, kde mají velký výběh se zázemím. Reportérka Jana Házová se zajímala o to, jak se jim po zimě daří a tak se za medvědicí Dášou a medvědem Ludvíkem  vypravila v doprovodu ošetřovatelky Jany Vláškové.

Přicházíme do míst, která jsou běžně pro turisty uzavřena. A medvědi nás již vítají.

Medvěd Ludvík z náchodského zámku má zdravotní problémy. Pomohou mu odborníci?

Medvěd hnědý šelma zoo

Státní zámek v Náchodě navštíví ročně desítky tisíc lidí. Velká část z nich si po prohlídce vzácné památky nenechá ujít návštěvu medvědária - výběhu, ve kterém už více než dvacet let žije dvojice medvědů - Dáša a Ludvík. Jenže samec má v poslední době zdravotní problémy a proto se na něj přijeli podívat odborníci z královedvorské zoologické zahrady.

„Tohle je Dáša. U té opatrně, protože ona složitě vnímá jakoukoliv neznámou osobu. S Ludvíkem je to jiné, ten je pohodovější. Ale jestli měla Dáša nějaké špatné zkušenosti s lidmi, nevím, prostě k ní zachovávám odstup. Ona potřebuje víc soukromí," vysvětluje Jana Vlášková.

Prošli jsme plechovými dveřmi a jsme přímo dole u medvědů, kteří jsou za mřížemi. Nepřicházíme ovšem s prázdnou. Jana Vlášková nese plato vajíček.
„Většinou dostane každý za den pět vajíček. K Ludvíkovi můžeme jít blíž. A od Dáši kousíček popojdeme, abychom jí nechali prostor k převzetí potravy."

Náchodští medvědi se probudili ze zimního spánku

Medvědi jsou po zimním spánku. Jsou trochu zpomalení.

„Oni si udávají sami přirozeně své tempo. A Dáša je nervózní. Ludvík ji začíná očichávat, protože je to samec. A už cítí jaro ve vzduchu. Je pravda, že podle nich se skutečně můžeme řídit. Protože jakmile začnou vylézat ven a začnou si vybírat stravu a víc konzumovat, tak je zima definitivně pryč. A můžeme se připravit na jaro."

Do Krkonoš se možná vrátili medvědi. Turisté by měli chodit jen po vyznačených cestách

Medvěd je impozantní zvíře

Pracovníci polské části Krkonošského národního parku prověřují informaci o výskytu medvěda. Tahle šelma přitom v této lokalitě naposledy žila před dvěma stovkami let. Podrobnosti zjišťoval reportér Václav Plecháček.

Jaký byl ten letošní medvědí zimní spánek?

„Nespali celou zimu. Spali jen chviličku a vždy vylézali na jídlo. Na jaře a přes léto spořádají řekněme pěkných 50 kilogramů skoro všeho dohromady," dodává Jana Vlášková.

Medvědi v náchodském zámeckém příkopě vyžadují každodenní péči. Bez ohledu na roční období.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související