Medvěd Ludvík z náchodského zámku má zdravotní problémy. Pomohou mu odborníci?

18. listopad 2016

Státní zámek v Náchodě navštíví ročně desítky tisíc lidí. Velká část z nich si po prohlídce vzácné památky nenechá ujít návštěvu medvědária - výběhu, ve kterém už více než dvacet let žije dvojice medvědů - Dáša a Ludvík. Jenže samec má v poslední době zdravotní problémy a proto se na něj přijeli podívat odborníci z královedvorské zoologické zahrady.

Artróza patního kloubu. Právě tak zní diagnóza současného zdravotního stavu šestadvacetiletého zvířete. Noha medvědovi výrazně otekla, špatně s ní pohybuje a samozřejmě ho bolí.

„Dostává léky tlumící zánět a bolestivost, a dále dostává léky, které chrání chrupavku a zmírňuje artrotické problémy," říká veterinář Lukáš Pavlačík.

Ani on zatím nedokáže odhadnout, jak se bude zdravotní stav samce vyvíjet a jestli nebude nutné ho uspat. Už totiž není žádný mladík, v šestadvaceti se blíží medvědímu důchodu.

Čtěte také

„Protože ho ta noha bolela, tak se celkově hůř a nerad pohyboval, celkově i kondičně šel trochu dolů," doplňuje zooložka Gabriela Linhartová.

Podle ní přitom léčbě paradoxně nemusí prospět ani zimní spánek. Méně pohybu znamená sice méně bolesti, artrózu to ale nevyléčí: „Ta artróza, čím míň se to zvíře pohybuje, tím víc může postupovat, víc se může rozvíjet."


Kromě léků dostal medvěd stejné doporučení jako lidé s podobnými problémy
Kromě klasických léků dostal medvěd stejné doporučení jako lidé s podobnými problémy. Zhubnout, aby kloub co nejméně zatěžoval. V příštích měsících tak musí zapomenout na své oblíbené dobroty.

„Jako hroznové víno a sladké ovoce. Bude se muset smířit s tím, že bude muset víc jít jablíčka, mrkev, celer nebo petržel," usmívá se Irena Jarkovská, která se společně s manželem o dvojici medvědů stará.

Odborníci jim navíc doporučili, aby se šelmy snažili co nejvíce zaměstnat. Třeba tím, že jim po výběhu poschovávají potravu.

„Pokaždý někam jinam, ať si to třeba můžou vyhrabat, nebo jim udělat pískoviště. Je milion věcí, jak jim můžete zpestřit život a oni budou šťastný," doplňuje veterinář Pavlačík.

Na další kontrolu zdravotního stavu medvěda Ludvíka přijede veterinář ještě v letošním roce. Teprve potom se rozhodne, co bude dál.

autor: PLE
Spustit audio