Medvědi Ludvík a Dáša jsou chloubou náchodského zámku!

4. leden 2015

"Náchodský zámeček vršku kulatýho" je cílem mnoha turistů nejen v letních měsících, jeho okolí láká k procházkám i v zimním období. Je to park, nedaleká obora s lesní zvěří a v zámeckém příkopu čekají na návštěvníky medvědi Ludvík a Dáša.

10 let o ně vzorně pečovala Gábina Macounová spolu s veterinárním lékařem Petrem Faltou. Pro jejich zdraví bylo nutné jednou za rok také absolvovat povinné očkování. S rozhlasovým mikrofonem asistovala redaktorka Jana Tomková.

Medvědárium bylo na náchodském zámku zřízeno pro medvědy Ludvíka a Dášu v původním hradním příkopu již v roce 1994. Jde o největší medvědinec v Čechách.

Medvědárium je kromě pohodlného kotce a velkého výběhu vybaveno rovněž bazénkem pro základní medvědí očistu a osvěžení.

Medvědům je nyní přibližně 20 let a jsou tak ve dvou třetinách svého medvědího života. Doufejme, že minimálně dalších deset let prožijí ve zdraví a spokojenosti v náchodském zámeckém příkopu a přinesou mnoho radosti malým i velkým návštěvníkům.

Náchodský zámek

Vlastníky medvědů jsou Město Náchod a ZOO Dvůr Králové. Národní památkový ústav pronajímá příkop se zařízením medvědária Městu Náchod, které zajišťuje samotný provoz medvědária. ZOO Dvůr Králové má na starosti veterinární dozor.

Péče o medvědy zahrnuje jejich pravidelné a kvalitní krmení, zajištění stálého přístupu k pitné vodě, úklid výběhu i kotců, průběžné kontroly výběhu a případné odstraňování nebezpečných předmětů, výměnu vody v bazénku, zazimování zvířat a v neposlední řadě časté a pravidelné sledování jejich chování a zdravotního stavu.

Medvědům je nyní něco přes 20 let a jsou přibližně ve dvou třetinách svého medvědího života. Doufejme, že ve svém zdejším domově prožijí minimálně dalších deset let ve zdraví, spokojenosti a optimální péči a přinesou mnoho radosti malým i velkým návštěvníkům.

Pokud se v těchto dnech na náchodský zámek vypravíte, nezapomeňte, že na dárky v podobě mrkvičky nebo jablka čekají také Ludvík a Dáša.


Zvětšit mapu
autor: TK
Spustit audio