Návštěvníky náchodského zámku čeká v příštím roce velká změna. První okruh se promění k nepoznání

18. říjen 2020 09:47

Celý první návštěvní okruh náchodského zámku čeká kompletní reinstalace. Všechny jeho pokoje pracovníci Národního památkového ústavu vystěhují a přetvoří podle současných trendů. Ty ukazují na zájem lidí o příběhy a skutečný život, který naši předkové na hradech a zámcích prožívali. 

Vešli jsme do první prohlídkové trasy náchodského zámku, která už několik let zůstává stejná. Ovšem to se teď změní.

Čtěte také

Jsme tu s ředitelem Národního památkového ústavu Milošem Kadlecem a také s kurátorem Národního památkového ústavu Petrem Ťažkým.

Jak dlouho tady vlastně stávají expozice už je a proč se bude vlastně měnit?

„Expozice, ve které se nyní nacházíme, pochází už ze 70. let minulého století. A v té době byly pochopitelně trošku jiné trendy. Jejich základem bylo prezentovat kvalitní mobiliář a obrazový fond. Ale nebylo to poplatné tomu, jak interiéry vypadaly ve skutečnosti," vysvětluje Miloš Kadlec.

Čtěte také

To znamená, že tenkrát to byly spíše taková galerie a expozice. Teď by tu ovšem měl být život.

Na stěnách vidíme obrazy, co se týče nábytku, tak toho tu moc vidět zatím není. A v dalších pokojích je to hodně podobné. Co se teď všechno změní?

„Interiérová instalace bude například tvořena na základě dobových inventářů. Což jsou soupisy jednotlivých místností na zámcích a dost často jsou tam vypisované i jednotlivé předměty, které se v místnosti nacházely. Pro Náchod je to především inventář z roku 1732, kdy dochází k výměně správy majitelů náchodského panství," říká Petr Ťažký.

Co bude v interiérech jinak?

„Už je víceméně rozhodnuto, co kde v interiérech bude. Budeme se snažit prezentovat postavu Ottavia II. Piccolominiho a jeho matku Annu Viktorii Libštejnskou z Kolovrat. My se teď nacházíme v prostorách, které paradoxně po rekonstrukci budou až jako poslední interiéry prohlídky. Měl by tu být apartmán a ložnice Anny Viktorie."

Náchodský zámek promění svůj první návštěvní okruh k nepoznání

Kolik místností se změna dotkne?
„Bude to celkem dvanáct místností plus ještě přilehlé chodby."

Náchodský zámek tedy čeká velké stěhování

„Některý mobiliář samozřejmě využijeme i v nové instalaci, jiný je sem pouze zapůjčený, takže se bude vracet na původní objekty. Například na státní zámek Opočno."

Státní zámek Náchod
Významnými majiteli, jejichž vláda na panství je spojena s rozsáhlou stavební činností, byl rod Smiřických, ve 2. polovině 16. století jeden z nejbohatších v Čechách. Roku 1623 koupila náchodské panství Magdalena Trčková z Lípy a o několik let později jej postoupila svému synovi Adamovi Erdmanovi Trčkovi. Adam byl posledním majitelem pocházejícím z české šlechty.

Na prvním prohlídkovém okruhu náchodského zámku se bude pracovat po celou zimu. A návštěvníci změny uvidí od příští turistické sezóny.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související