Součástí areálu náchodského zámku je bývalá zahradní bašta. Budova je dnes prakticky nevyužitá

26. leden 2020 10:42

Správa zámku náchodského zámku historickou budovu zahradní bašty občas použije na uložení pomůcek a nářadí při zámeckých slavnostech, případě jako ubytovací prostor pro brigádníky. Reportérku Janu Házovou proto zajímalo, jestli s ní Národní památkový ústav nemá nějaké plány do budoucna.

Součástí areálu náchodského zámku je bývalá zahradní bašta. Historická budova je dnes prakticky nevyužitá. Reportérka Jana Házová se proto u investičního referenta Národního památkového ústavu Jiřího Svobody zajímala o její budoucnost.

Čtěte také

Vešli jsme na takový balkonek staré stavby, která patří k náchodskému zámku.

„Přišli jsme na terásku, takovou pavlač zahradní bašty, která je součástí státního zámku Náchod," říká Jiří Svoboda.

Na zamčených dveřích je napsáno: Provozní prostory, nepovolaným vstup zakázán. Co tady bylo dříve?

„Původně, pokud se budeme bavit o náchodském hradu, který byl založen v polovině 13. století, tak v těchto místech stávala obranná bašta. A v průběhu času, když nebylo zapotřebí už fortifikační zařízení, objekt už nemusel být hradem, tak v průběhu 16. století se začal přeměňovat na renesanční zámek. Tudíž se i tyto původní obranné bašty přestavovaly na jiné využití."

Je odtud krásný výhled na náchodský zámek

„Dostáváme se přes zádveří do vnitřní spojovací chodby. Bohužel tady z původní historie objektu mnoho nezbylo. I tady je projevil zub času. I pro minulé režimy byl tento prostor víceméně nevyužívaný."

Součástí areálu náchodského zámku je bývalá zahradní bašta

Což je ovšem veliká škoda Vešli jsme do hlavní síně a to je nádherný prostor. Klenutá okna a obrovská šířka zdí.

„Přesně tak. Vychází to z původních základů obranné bašty. Tento prostor většinou sloužil k tomu, aby se tu sešli zahradníci a trávili zde volný čas mezi svou prací."

Jistě památkáře musí napadat mnoho možností, jak takový krásný prostor využít.

Čtěte také

„Nápadů by bylo sice hodně, ale musíme také samozřejmě přihlížet k tomu, že se jedná o národní kulturní památku. To znamená, že využití onoho prostoru se mnohem víc zužuje.

Jiří Svoboda doplňuje.
„Je třeba také přihlížet k ekonomickým možnostem. Jde o poměrně velký objekt a to znamená, že zájemců o pronájem zase není tolik. A směřování k jinému využití než je dnes by vyvolávalo další investice, které by byly v řádu milionů korun."

„Zatím tedy neplánujeme větší opravy. Zde se spíše soustřeďujeme na klasickou drobnou údržbu. Nicméně v rámci priorit Národního památkového ústavu se soustředíme na jiné části náchodského zámku, které si o to říkají daleko víc."

Mezi nejbližší akce, které se budou provádět na náchodském zámku, patří dlouho plánovaná obnova zámeckého kopce a v plánu je také oprava střech na piccolominském kuronském traktu.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související