V areálu náchodského zámku chátrá nevyužitá hospodářská budova. Co ji v budoucnu čeká?

16. leden 2019 10:48

Součástí náchodského zámku je i bývalá úřednická budova. Stojí u hlavního vjezdu do zámku na 5. nádvoří. V současné době je nevyužitá a chátrá. Podle investičního referenta Národního památkového ústavu Jiřího Svobody na její opravu v současnosti nejsou peníze. O její nejbližší osud se zajímala reportérka Jana Házová.

Stojíme na 5. nádvoří náchodského zámku před úřednickým traktem. Je tu cedule, na které si můžeme přečíst, že se jedná o jednopatrovou úřednickou budovu s lodžií, která byla postavena v letech 1729 až 1731. Stavba ovšem na první pohled není v úplně nejlepším stavu.

Náchodský zámek

„Co se týče stavebně technického stavu je budova ve stabilizovaném a zakonzervovaném stavu do budoucích let. Nicméně v rámci plánu Národního památkového ústavu bychom rádi do budoucna zahájili nějaké přípravy na využití tohoto objektu. Abychom dostáli jeho původního využití a vlastně mu opět vdechli nový život," říká Jiří Svoboda.

Slova úřednický trakt znamenají, že v těchto místech dříve sídlili pracovníci zámku a služebnictvo.

„Jedná se o hlavní vstup do náchodského zámku, tím vždy procházíte, když jdete po oficiální cestě. Tento objekt byl využíván takto na kraji, protože šlechta se většinou pohybovala v centru a zde sídlil veškerý personál."

V areálu náchodského zámku chátrá nevyužitá hospodářská budova

Jiří Svoboda také popsal velikost celého objektu: „Jedná se o jednopatrovou budovu ještě navíc s kompletně průchozím krovem. Co se týká zastavěné plochy, tak jde zhruba o 1 500 metrů čtverečních."

Do objektu směřuje krásně zdobený vjezd. Vedle něj jsou však vytlučená okna, mříže. Budova tedy spadá pod Národní památkový ústav. Jaké jsou s ní plány do budoucna?

Záhada obrazu v náchodské galerii. Může jít o jedno z nejcennějších výtvarných děl u nás!

Výstava jednoho obrazu - Georg Grosz (?): Cirkus - v GVU Náchod

V náchodské Galerii výtvarného umění v zámecké jízdárně je mimo jiné právě k vidění výstava jediného obrazu. Ten ovšem vydá na předlouhý příběh a pokud by se podařilo odhalit i tajemství, které ho obestírá, mohl by to být jeden z nejvýznamnějších obrazů, který ve státních sbírkách v České republice máme. 

„Nějaké záměry byly už v minulých letech, ať už to bylo navrácení k původnímu úřednickému účelu, využití v rámci ubytování návštěvníků nebo i zaměstnanců zámku. Ale vzhledem k velikosti a rozlehlosti tohoto objektu jsme došli k závěru, že to asi nebude úplně nejlepší cesta."

A na závěr rozhovoru Jiří Svoboda také přiblížil aktuální snahy o využití budovy: „Objekt navazuje na prostory zámecké galerie, které jsou ve vlastnictví Královéhradeckého kraje. A galerie by se ráda rozšířila. Byli jsme galerií osloveni, jestli by nebyla možnost rozšíření expozic, případně i co se týká zámezí vlastní galerie. To je tedy taková poslední myšlenka, o které přemýšlíme. Rozvažujeme, jestli tuto myšlenku vtělíme do nějakého projektu a následně potom uskutečníme."

Budoucnost úřednického traktu na náchodském zámku zůstává tedy i nadále otevřena. Jisté je pouze to, že v letošním roce se stavebních úprav nedočká.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související