Jak se maluje muzeum? V Náchodě se po mnoha letech pustili do výmalby Broučkova domu

16. leden 2020 09:22

Broučkův dům na náměstí v Náchodě obsadí na několik dnů malíři pokojů. Po několika desítkách let totiž vnitřní prostory této historické budovy dostanou čerstvý nátěr. Jde o jednu z budov Muzea Náchodska, která kromě hlavní stálé expozice nabízí i aktuální výstavy.

V Broučkově domě v Náchodě se pilně pracuje. Připravuje se totiž malování. Asi každý, kdo doma někdy maloval, tak ví, co to obnáší. Že se musí zkrátka všechno vyklidit, třeba se přitom i vše zkontroluje a roztřídí.

Čtěte také

„Rozhodně je to trochu něco jiného. Představte si nějaký hodně veliký byt a skutečnost, že například každý měsíc do něj dáváte nové obrazy, nové regály. To znamená, že po nich vždy zůstane vždy spousta různých skob a děr, které se vždy před další akcí nějak kosmeticky zapraví. Ale samozřejmě už po těch 20 letech provozu, už to chce zásadnější změnu," říká Sixtus Bolom-Kotari, ředitel Muzea Náchodska.

Pracovnice muzea momentálně manipulují s obrazy. V místnostech jsou ovšem také výstavní vitríny a ty vypadají, že jsou pěkně těžké.
„To bude samozřejmě práce pro muže. Ale s některými vitrínami ani nejde hýbat. To znamená, že je při malování budeme muset ponechat na místě a jen je přikryjeme."

V Náchodě se po mnoha letech pustili do výmalby Broučkova domu

Marcela Meisnerová právě slezla ze žebříku.
„Sundávám závěsy na věšení obrazů a klipů, které používáme při výstavním zařízení. Jsem konzervátor a správce tohoto objektu, takže se musím podílet i na takových věcech, jako je malování a úklid po malování."

Čtěte také

Malovat se budou i další místnosti. Procházíme chodbou, která má zvláštně členitý strop.

„Chodba nejvíc utrpěla, jak je vidět na jejích stěnách. Prostor stálé expozice se ovšem malovací proměna týkat nebude. Protože připravujeme projekt generální obnovy Broučkova domu, který ovšem momentálně nabral zpoždění, jelikož musíme respektovat stanoviska památkářů. Tedy projekt se přepracovává," vysvětluje Sixtus Bolom-Kotari.

A na závěr doplňuje:
„Musíme myslet i na finanční záležitosti, to znamená, že nebudeme investovat do něčeho, co bude v nějaké dohledné době radikálně proměněno."

Muzeum Náchodska
patří mezi nejstarší česká muzea. Sídlí ve dvou budovách na hlavním náměstí v Náchodě a vedle nich má k dispozici moderně vybavenou výstavní síň.

Kvůli malování muzejních prostor bude Broučkův dům na náměstí v Náchodě uzavřen až do 23. ledna 2020.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související