Medvědi v náchodském zámku přicházejí na chuť lahůdkám, kterých si loni ani nevšimli. Čím to?

7. červen 2020 10:31

Zámečtí medvědi Dáša a Ludvík každý rok něčím překvapí. Letos například kvůli teplé zimě nespali tradičním hlubokým zimním spánkem. Navíc podle ošetřovatelky mají v tomto období netradiční chutě a vybírají si pokrmy, kterých se loni ani nedotkli. A tak jsme se za nimi do Náchoda vypravili, abychom zjistili víc.

Lopatu do jedné a vajíčka do druhé ruky. Jana Vlášková přichází k mřížím. A z druhé strany se k nim blíží medvěd.
„Tohle je Ludvík. On je veliký, mohutný. Hlavu má kulatější a čenich kratší. A je trošku světlejší. Dáša je jemnější, kulatější a tmavší."

Čtěte také

Medvědy už jaro probudilo. Naposledy jsme se spolu sešli když ještě spali, byli zahrabaní ve slámě ve svém pelechu. Teď už vypadají docela živě a akčně.

„Rozpohybovávají se. Ještě ale nemají takovou tu svoji pořádnou chuť k jídlu. To je na nich vidět. Opravdu si vybírají jen tvaroh a kaše, rybku támhle Dáša nechala. Letos je to jiné, minulý rok jedli hodně papriky a cukety, teď preferují meloun, tvaroh, vejce. Tedy je to trochu obměna. Ještě nemají chuť na spoustu jídla. Zatím se pořádně neprobudili."

Medvědi Dáša a Ludvík na zámku v Náchodě

A když mne Dáša spatřila, tak se zarazila. Je opatrná. Kolik syrových vajec za den takoví medvědi vlastně sní, když jim tak chutnají?

„Deset vajec. Čtyři vajíčka mají tady a ve výběhu potom dalších 5 až 6 vajec. Ráno jsou hladoví, tak už mají snězeno. Jídlo jim dávám na různá místa. Dnes dostali papriku, jablko, petržel."

Zámek Náchod
je honosné knížecí sídlo i majestátní fortifikační celek na hranici mezi Českou republikou a Polskem. Z gotického hradu, založeného v polovině 13. století, byl na přelomu 16. a 17. století přestavěn na renesanční zámek. Svou dnešní architektonickou podobu získal během přestaveb a interiérových úprav v 17. a 18. století. Mezi nejvýznamnější majitele Náchoda patřili Smiřičtí ze Smiřic, italský rod Piccolominiů, Kuronští a německý knížecí rod Schaumburg-Lippe.

Zámečtí medvědi dostávají v Náchodě stravu pravidelně dvakrát až třikrát denně. Záleží na jejich apetitu a také ročním období.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související