Náchodský zámek je proslulý sgrafitovou omítkou. Ta ale na některých místech bohužel opadává

20. červenec 2019 09:52

Na náchodském zámku se restaurátoři zaměřili na vzácné sgrafitové omítky. Jde o tzv. škrabanou techniku zdobení fasád, která se používala především v renesanční době. Některé části zámku už byly opraveny, jiné na obnovu teprve čekají. 

Pro podrobnosti zašla přímo na zámek za investičním referentem Národního památkového ústavu Jiřím Svobodou reportérka Jana Házová.

Uklidit náchodský zámek není jednoduché. Na mytí čeká 150 oken, voní tu leštěnky a malířské barvy

Do začátku turistické sezóny musí být všechny prostory náchodského zámku uklizené

Vůně leštidla, kbelíky s vodou i barvou - tohle všechno je teď k vidění v hlavních expozicích náchodského zámku. Do začátku turistické sezony totiž musí být všechny prostory uklizené a připravené na první návštěvníky.  

„Procházíme ze třetího zámeckého nádvoří na čtvrté a půjdeme se podívat na bránu mezi čtvrtým a pátým nádvořím. Tam se podepsal zub času daleko víc, než na jiných fasádách tohoto objektu. Soustředili jsme se, abychom to tam dali dohromady a lahodilo to oku. A postupem času aby nedocházelo k daleko větším degradacím než nyní," říká Jiří Svoboda.

Zastavujeme se u brány. A Jiří Svoboda hned ukazuje:
„Ve vrchní části sgrafita už chybí. Vrchní část omítky je opadaná na jádrovou omítku. My zde v současné chvíli zadáváme restaurátorské průzkumy, které by měly odhalit a řici, co přesně fasádě chybí, co by potřebovala. Jakým způsobem ji doplnit."

Nádvoří náchodského zámku

Budou se restaurátoři při opravách držet starých postupů a technologií? Těch, které se používaly v dobách, kdy byl zámek postaven?
„Samozřejmě, jsme Národní památkový ústav a my jako provozovatelé jsme si vědomi toho, že bychom měli používat technologie co nejbližší původním postupům. A také používat materiály, které byly v minulých dobách na stavbě využity."

V areálu náchodského zámku chátrá nevyužitá hospodářská budova. Co ji v budoucnu čeká?

V areálu náchodského zámku chátrá nevyužitá hospodářská budova

Součástí náchodského zámku je i bývalá úřednická budova. Stojí u hlavního vjezdu do zámku na 5. nádvoří. V současné době je nevyužitá a chátrá. Podle investičního referenta Národního památkového ústavu Jiřího Svobody na její opravu v současnosti nejsou peníze. O její nejbližší osud se zajímala reportérka Jana Házová.

O jaký materiál se nejčastěji jedná? Co používali na předkové na takové fasády?
„Na to je v uvozovkách velice jednoduchá odpověď. Vápno, písek, voda. To je základní princip materiálu, který by se zde měl používat. Protože v minulých dobách samozřejmě cement, který dnes dobře známe a také jeho vlastnosti, v těchto technologiích nikdy používán nebyl. A vápenné omítky jsou dnes složité, ať už z hlediska sehnání, protože velké jámy s hašeným vápnem dnes nikdo moc nevede."

A Jiří Svoboda upřesňuje:
„Nicméně se snažíme na základě doporučení restaurátorského záměru míchat každou omítku podle receptu a podle přesného složení omítky. Jaký byl použit písek, zda kopaný nebo říční. Vápno má různé své kvality, tedy nejlépe dvacetileté vápno a podobně."

Výběr vhodného materiálu není jednoduchý

„Není to jen klasický písek. Jedná se o jeho složení, o jeho barvu, protože u struktury omítky se jedná o to, jestli je hladká nebo hrubá. Snažíme se je sjednocovat s těmi okolními stávajícími povrchy, které jsou ještě v původním stavu," dodává Jiří Svoboda.

Na náchodském zámku se restaurátoři zaměřili na vzácné sgrafitové omítky

V letošním roce začnou restaurátorské průzkumy na bráně mezi čtvrtým a pátým nádvořím náchodského zámku. Samotné práce jsou naplánovány na příští rok.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související