Náchodský zámek je v tomto období pro návštěvníky sice uzavřen, uvnitř ale vládne čilý ruch

25. leden 2020 10:29

Za zdmi náchodského zámku je i v zimním období spousta práce. Čas bez návštěvníků totiž správa využívá k pravidelné údržbě mobiliáře, koberců a úklidu. Ve vnitřních prostorách je potřeba také zachovat optimální klima. O podrobnosti se u Lucie Prokopové ze správy zámku zajímala reportérka Jana Házová. 

Teď stoupáme po hlavním schodišti podél loveckých trofejí do náchodského zámku, který je momentálně pocitově vymrzlý. Kam to jdeme?
„Procházíme prvním prohlídkovým okruhem, reprezentačními pokoji Piccolominiů a přicházíme právě do kuřáckého pokoje," popisuje Lucie Prokopová.

Čtěte také

„Ošetřuji stolek proti červotoči. Přípravek roztírám po dřevě a potom to ještě vyleštím, aby se to krásně lesklo. A současně bude dřevo i nakonzervované. Spoustu nábytku musíme takto ošetřit. Leštěný nábytek ošetřujeme jiným způsobem, než klasický dřevěný," říká uklízečka Alena Novotná, která drží v rukou štětec.

A hned ještě doplňuje:
„Bude nám trvat tak čtrnáct dní, než uděláme tuto expozici. Potom, jestli nám to počasí dovolí, tak se pustíme do oken. Nepočítala jsem je všechny, ale těch je minimálně šedesát. Až budou hotová okna, tak přijdou na řadu podlahy a koberce. To bude už taková závěrečná fáze."

S Lucií Prokopovou jsme postoupili do dalších prostor

Čtěte také

„Vstoupili jsme do další místnosti. Tady můžeme vidět odvlhčovače vzduchu. Ty umisťujeme na podzim do více místností v expozicích a také do depozitářů. Je tady vlhkost. Máme zde v současné době okolo pěti stupňů," říká Lucie Prokopová.

A vysvětluje:
„Není to úplně nejideálnější teplota pro všechny exponáty. Netemperujeme, ale snažíme se alespoň například cínové nádobí a cínové předměty odnášet do vytápěných prostor, což jsou především depozitáře. A je to proto, že předměty z cínu by neměly být v prostorách, kde teplota vzduchu klesne pod 13 stupňů Celsia."

Na náchodském zámku vládne i v zimním období čilý ruch

Co ještě dalšího čeká pracovníky správy náchodského zámku do začátku letošní turistické sezóny?

„Na začátku února plánujeme malování. Malíři přijdou, projde se zámek a zadělají se různé nedostatky. A vymalují se také chodby a schodiště," dodává Lucie Prokopová.

Turistická sezóna na náchodském zámku začíná 28. března 2020.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související