Turistické informační centrum ve Vrchlabí se do dvou let přestěhuje. Kde bude jeho nové sídlo?

14. květen 2024 08:22

Vrchlabí přestěhuje své turistické informační centrum Krkonoše. Z náměstí TGM se přesune na Náměstí Míru do bývalé radnice, která patří mezi nejstarší domy ve městě. Zvenku už je tento historický dům opravený a vnitřní rekonstrukce by měla začít nejpozději za čtvrt roku. Součástí oprav bude i vytvoření nového zázemí pro turisty, protože touto částí města prochází také Labská cyklostezka. 

„Celé naše pracoviště se přesune o náměstí výše na Náměstí Míru. Budeme tam mít větší a zrekonstruované prostory,“ vítá změnu vedoucí vrchlabského infocentra Klára Hančová.

Současné prostory jsou sice v samém centru, ale jsou tam malá okna, tmavé místnosti, někteří turisté mají problém infostánek najít. Přesun na nové místo má hlavně oživit nedávno opravené náměstí míru.

Čtěte také

„My potřebujeme, aby lidé přišli tam. Protože tam je těch služeb málo. Byli bychom také rádi, aby v sousedství onoho nového informačního centra fungoval hotel, aby tam byla restaurace. To znamená, že bychom chtěli oživit to náměstí a lidé tam dorazili, vysvětluje starosta Jan Sobotka za Starosty a nezávislé.

Celý objekt si pracovníci uzpůsobí svým pracovním potřebám i potřebám turistů. „Nábytek už je k práci v informačním centru koncipován a od začátku s námi konzultován. Netvoří ho někde architekt pouze od stolu.

Velkým přínosem má být zahrada, kde vznikne přístřešek, úschovna kol, dobíjecí stanice pro elektrokola a zázemí pro děti včetně pítka a herních prvků. „Lidé si tam mohou nechat kolo, mohou si ho tam omýt, mohou si tam sednout a dát si třeba svačinu.

Stavbaři by mohli nastoupit koncem léta

Čtěte také

Záchranné práce na objektu, který je zapsaný jako kulturní památka, jsou hotové. „Dávali jsme peníze města i památkové péče do rekonstrukce toho trámoví, které už bylo v dezolátním stavu. Tedy to se opravilo a udělala se tam taková příprava stavebně statická.“

V přízemí bývaly dřív byty, příčky zmizely a vznikl velký prostor, ve kterém bude velká hala. V prvním patře najdou turisté dvě místnosti. „Ty budeme využívat pro výstavy, workshopy, ale i třeba jako prostor pro odpočinek, nebo napsat pohled, když bude venku pršet. I děti tam budou mít malé zázemí. Takže prostor pro turisty se zase rozšíří.“

Vedením města věří, že přemístěním infocentra probudí podnikatelské aktivity a na Náměstí Míru se třeba otevře kavárna nebo občerstvení.

Spustit audio

Související