Přibývá měst s nabídkou sdílených kol. V kraji to je třeba Hradec Králové, Vrchlabí a Dvůr Králové

5. duben 2023 08:04

Ve Dvoře Králové nad Labem je znovu možné využít padesát sdílených kol. Město ve spolupráci se soukromou firmou službu poprvé nabídlo loni, letos ji nabízí znovu. Cílem je podpořit ekologický způsob dopravy, kdy lidé místo auta využijí například k cestě do práce právě bicykl. 

Čtěte také

Jsem v jedné z místních částí Dvora Králové nad Labem, na Podharti, a to s Pavlem Lvem. Vycházíme z jeho domu a míříme k prvnímu stojanu sdílených kol. „Je asi 100 metrů od mého domu a využívám tuto službu pravidelně pro cestu do zaměstnání.“

„Už zdálky vidím, jestli jsou ve stojanu nějaká kola. A na první pohled si vybírám podle výšky sedla, protože jsem malý, měřím necelých 170 centimetrů. Abych nemusel řešit problém, že bych nedosáhl na šlapky. Takže si vyberu kolo, které se mi nejvíc líbí, vytáhnu mobilní telefon a bicykl si pomocí aplikace vyzvednu, vysvětluje Pavel Lev.

„Musím sejmout kód, který se nachází pod sedlem, na zadní straně kola. Potvrdím to a bicykl se mi odemkne. Je to celkem rychlé. Teď můžu sednout na kolo, do práce to mám z kopce, a za nějaké tři nebo čtyři minuty jsem na náměstí TGM, usmívá se.

Pavel Lev dojel na náměstí, trvalo to skutečně pouze několik minut. A jde vrátit kolo. „Je to opravdu rychlý přesun na náměstí do práce. Kolo vrátím a jen popojdu zase nějakých 100 metrů do zaměstnání. Odpoledne pak buď kolo využiji znovu, nebo pojedu s manželkou autem.

Čtěte také

A protože bicykl vrátil v limitu 15 minut, tak má celou cestu zadarmo.

Podobně využívala v loňském roce sdílená kola ve Dvoře Králové nad Labem drtivá většina lidí, kteří si je půjčovali. Protože 92 procent z celkových více než 12 tisíc loňských výpůjček bylo zdarma.

„Je to opravdu tak. Většina lidí, kteří si sdílená kola vypůjčili, cestovala po trase, jenž nebyla delší než oněch 15 minut. To znamená, že měli cestu s podporou města zdarma,“ upřesňuje mluvčí královédvorské radnice Miroslava Kameníková.

Čtěte také

Po čtvrthodině, která je zdarma, na což letos město přispívá částkou 800 tisíc korun, lidé už platit musí. Ve zbytku hodiny dvacetikorunu a následně 20 korun vždy za každou započatou půlhodinu.

„Cena doznala opravdu jen kosmetických úprav, protože v loňském roce cyklisté za onu první hodinu jízdy a potom za každou další půlhodinu zaplatili 18 korun, tak letos je to o 2 koruny víc, dodává Miroslava Kameníková.

I letos si lidé ve Dvoře Králové nad Labem na Trutnovsku mohou sdílená kola půjčit na 17 místech ve městě. Osmnácté pak přibyde v době provozu letního koupaliště.

Spustit audio

Související