Nakonec zjistíte, že je vše o lidech. Dvůr Králové chce pobočku vysoké školy a přitáhnout mladé

17. duben 2018

Přiblížíme vám život ve městě, kterému se pro jeho tradici textilního průmyslu říkávalo český Manchester. Je to druhé největší město trutnovského okresu a páté největší Královéhradeckého kraje. Od roku 1946 je tam také světoznámá zoologická zahrada. Určitě jste už poznali kam míříme. 

Ze Dvora Králové nad Labem k nám do Českého rozhlasu Hradec Králové přijel starosta Jan Jarolím. Je řeč o textilu, o zoologické zahradě. Co se vám vybaví, když se řekne Dvůr Králové nad Labem. Je to vaše rodiště?
Je to mé rodiště. Narodil jsme se tam a žiji tam. Doufám, že tam ještě dlouho žít budu. Vychováváme tam děti, které tam chodí do školy. Tedy já jsem totálně spjatý se Dvorem Králové nad Labem.

Starostou jste od roku 2014. Co jste dělal předtím?
Předtím jsem pracoval jako úředník 20 let na finančním úřadě ve Dvoře Králové nad Labe.

Takže jste kontroloval, jestli platíme řádně daně.
Já jsem nebyl kontrolor. Ale de fakto jsem si ten finanční úřad prolezl odspoda až nahoru.

S jakou ambicí jste šel do politiky v onom roce 2014, kdy jste se stal starostou. Co jste chtěl změnit? Byla to myšlenka, aby se Dvůr králové stal lepším místem pro život? Co všechno za tím stálo a stojí?
Prvotní impuls byl ten, že Dvůr Králové nad Labem nikdy neměl vedení města, které by nějakým způsobem překonalo více než jedno funkční volební období. Chyběla tam nějaká kontinuita v tom vedení. A myslím se, že se to na tom místě podepsalo. Takže tím úplně prvním spouštěčem bylo opravdu, pojďme zkusit táhnout za jeden provaz. Já jsem byl tenkrát, přiznám se, i trošku naivní. Protože jsem si myslel, že i zastupitelstvo může jít jedním směrem bez ohledu na barvu dresu, kterou na sobě zrovna ti členové mají. Ale nějakým způsobem se to vyvíjí a mění. Mohu říct, že to asi nese trošku ovoce, tato filozofie, jestli to tak mohu nazvat.

Ing. Jan Jarolím ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Dvůr Králové má asi 16 tisíc obyvatel. Jak to vypadá s vaší demografickou křivkou, pane starosto. Klesá nebo stoupá?
Tak já to nebudu zastírat. Asi nabírá ten celorepublikový trend, to znamená, že mírně klesá. Na druhou stranu učí nás opatření, budu-li tomu takto nadneseně říkat, která by tomu mohla zabránit. Ať už snaha o přivedení nového investora do města nebo i další věci. Chystáme se také otevřít pobočku vysoké školy. Snažíme se jít tomuto trendu naproti a ačkoliv populace viditelně stárne, tak se na to musíme připravovat. Ve Dvoře Králové je zrovna konkrétně jedno z nejstarších obyvatelstev v Královéhradeckém kraji, tak bychom chtěli, aby se ta tendence otočila. Aby začal příliv obyvatel.

Školy jsou velmi důležité. Vy máte dvě střední školy. Mluvil jste o vysoké škole. To by mohlo znamenat, aby mladí lidé i z jiných koutů České republiky k vám přicházeli a pak možná i zůstávali.
Je to přesně tak. Samozřejmě se nedá říct, že to tak bude, ale my se budeme snažit i tímto nové lidi nalákat. A minimálně zastavit jejich odliv. Já si nedělám iluze, že to bude jen vysoká škola, která lidi naláká. Ale pokud to bude navazovat na další věci, tak si myslím, že se naše město může stávat opravdu dobrým místem pro život a pro výchovu dětí. Samozřejmě s vysokou školou jsou spojené další věci a musí tam být také kvalitní zdravotní péče. Musí tam být kvalitní základní a střední školy. Všechno dohromady.

Jan Jarolím s Nikolou Zdrahalovou a Karolinou Grohovou

A myslíte, že by to mohlo nalákat i nového investora? To je také důležité, aby v každém městě vznikala nová pracovní místa.
Ono už se to podařilo. My jsme se potkali s potencionálním investorem 13. dubna 2016. Tenkrát byl generální ředil Karzitu Karel Řípa v mé kanceláři. A asi po tří hodinovém jednání jsme si podali ruku na to, že se oba pokusíme v naší průmyslové zóně, která od roku 2006 lákala investory a nikoho nepřilákala, mu dát tu příležitost, aby postavil moderní lisovnu. Od něho to byl obrovský risk, protože tu zónu tenkrát neviděl. A je dobře, že ji neviděl, protože nebyla zasíťovaná, nebyla srovnaná do nivelity. Takže možná, kdyby ji viděl, tak by to jeho rozhodování bylo úplně jiné. Ale podali jsme si ruku na to, že uděláme oba dva vše proto, abychom tu myšlenku nějak přetavili v realitu. Aby těch avizovaných zhruba 300 nových pracovních míst se tam opravdu mohlo nabídnout. Dneska je to tak, že jsme 21. března poprvé kopli na té průmyslové zóně. A myslím si, že ač se samozřejmě objevují problémy, tak vše se chýlí k tomu, že se opravdu tady lisovna začne stavět, což je velmi významné.

Co dalšího je potřeba? U vás se v minulých letech také hodně opravovalo. Opravovali se silnice a místní komunikace.
Určitě. Je to problém a mě zase připadá, že konkrétně v našem městě o to větší, protože v roce 2014 ta situace nebyla ve městě úplně dobrá. Ale ve spolupráci s vedením krajského úřadu jsme se dokázali vrhnout na krajské silnice i místní komunikace. I když každá oprava krajské silnice, a to je potřeba říct, je spojená s obrovskými náklady města. Protože nemá cenu opravit jen silnici, ale musíme opravit všechno, co je pod tou vozovkou, to znamená případnou vodovodní kanalizační síť, k tomu chodníky, veřejné osvětlení. A ono už to pak skáče pomalu to desítek milionů korun. Ale zase, když už se opravuje krajská silnice, tak přitom opravujeme i vše okolo, aby se to dvakrát nerozdělávalo. Což je asi dobrý počin, na druhou stranu to představuje omezení pro lidi, kteří v dané lokalitě bydlí.

Jan Jarolím s s Gábinou Vognarovou

Hodně se opravovala páteřní, stěžejní komunikace ke vchodu do zoologické zahrady. Je to hodně dlouhá ulice, ta už je opravená?
Ta je opravená. To je Benešovo náměstí. Hned navazuje Štefánikova ulice, která vede až k zoologické zahradě. A ještě s tím byla spojena druhá investice, která se dodělává. To byla oprava mostu Jana Palacha, který tu komunikaci přivádí do centra města. V tom nám také pomohl Královéhradecký kraj. Také jsme se nevyhnuli komplikacím ani při jedné akci, ale tak je to vždycky. Čím větší akce se dělá, tím větší komplikace mohou nastat.

Co vás v této souvislosti čeká v nejbližší době? Nějaké investice? Další opravy? Jaké jsou vaše priority?
V roce 2018 máme dvě velké investiční akce. Je to rozsáhlá modernizace jedné z budov základní školy Šulcovy sady, na kterou bychom měli dostat poměrně velkou dotaci. Ta investice by měla být v řádu asi 71 milionů korun, z toho půjde asi 80 procent dotace, což je velmi významné. A druhou akcí, a toho já si velice cením, by měla být kompletní výstavba malé okružní křižovatky u školy, to místo považuji za jedno z dopravně nejnebezpečnějších ve Dvoře Králové. Takže se konečně přistoupilo k tomu, že tam se bude kruhová křižovatka dělat. Tato akce by se měla dokončit ještě letos. Takže si budeme držet palce, aby se tam nic neobjevilo, aby to dopadlo.

Rekonstruovaný most Jana Palacha ve Dvoře Králové nad Labem

Co kultura a sport. Spolková činnost u vás? To jsou také věci, které musíte podporovat, aby u vás lidé spokojeně žili, aby zůstávali.
Když se dotknu sportu, zase máme obrovský dluh ke stavu sportovišť. Máme plno skvělých a nadšených lidí a sportovců na kterých to stojí roky možná už desítky let. Ale podmínky, ve kterých ty sportovní oddíly vedou, jsou někdy až tristní. Ale ono se nedá mávnout kouzelným proutkem a všechny městské peníze nasypat jen do sportovišť. Ale chystá se plán obnovy sportovišť. Postupně bychom je chtěli dávat do stavu, jaký si zaslouží. Co se kultury týče, taa je myslím na velmi slušné úrovni. A zase je to o lidech, kteří to dělají. Protože nakonec zjistíte, že vše je o lidech. Všechno záleží hlavně na lidech, kteří se tomu věnují a dávají tomu svůj volný čas a často i peníze.

Čtěte takéMěsto Dvůr Králové nad Labem

Já se ještě vrátím k tomu sportu, protože vy jste nadšený sportovec. Fotbal máte rád? Cyklistiku?
Všechno dohromady. Ale jak to člověk dělá nadšeně a spoustu let, tak zdraví tomu už není moc nakloněno. Takže já jsem takový invalidní sportovec.

Ale určitě jste pyšný na vaše dvorské olympijské reprezentantky. Rychlobruslařka Nikola Zdráhalová a běžkyně na lyžích Karolína Grohová.
Jsme pyšní. Já jsem se s oběma slečnami, jsou to mladé holčiny, s oběma jsme se potkal. Pozval jsem je na radnici a strašně příjemně jsme si popovídali. Opravdu jsou to neuvěřitelné holky, které tomu sportu dávají hrozné množství času. Zaplať pánbůh, že takové mladé lidi tady míme a že na ně můžeme být hrdí.

Ing. Jan Jarolím ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové spolu s Jakubem Schmidtem

Na závěr bychom zmínili ještě zoologickou zahradu, to je asi největší lákadlo, které táhne turisty k vám do města. Co ještě dalšího můžete turistům a návštěvníkům Dvora Králové nabídnout?
Samozřejmě zoologická zahrada je asi číslo 1. Byť je to zařízení krajské, není městské, ale mám pocit, že když se po republice zeptáte a zmíníte Dvůr Králové nad Labem, tak každý na prvním místě řekne Safari a Josef Vágner, nebo zoologická zahrada, nebo nosorožci. Určitě stojí za zmínku a za návštěvu Tyršovo koupaliště. Jeho prvorepublikový vzhled má obrovské kouzlo. Letos chystáme otevření dětského brouzdaliště. Tam byla také jistá komplikace v opravě, ale všechno se snad už podařilo vyřešit. Určitě stojí za to procházka po městském památkovém okruhu, který je dlouhý asi 1,7 kilometru a nabízí 7 různých zastavení. Určitě se dá navštívit buď podnik vyrábějící vánoční ozdoby nebo pivovar. Určitě stojí za prohlídku nedaleká známá přehrada Les Království. A v dojezdové vzdálenosti, už snad brzo i na kole, doufáme, že Labskou stezku propojíme s hospitálem Kuks.

Tak vám držíme palce, ať se lidem ve Dvoře Králové nad Labem daří. Ať se tam dobře žije.

autoři: Milan Baják , jak
Spustit audio

Související