Dvůr Králové nechce měnit rozdělování peněz vybraných na pokutách při měření rychlosti

20. listopad 2017 13:00

Část peněz po královedvorské radnici požadují dvě okolní obce. Choustníkovo Hradiště a Kocbeře na Trutnovsku chtějí změnit podmínky pro úsekové měření rychlosti v jejich katastru. Obě obce požadují od Dvora Králové nad Labem poměrnou část z desítek milionů korun vybraných na pokutách. Všechny peníze zatím podle stále platné smlouvy zůstávají královedvorské radnici, která se o vymáhání pokut za překročení rychlosti stará. 

„Občany zajímá kam vlastně všechny ty peníze jdou a proč z toho obec nemá ani korunu," říká Eva Rezková, která je nezávislou starostkou obce Kocbeře.

Původně v roce 2013 podepsala smlouvu, ve které Kocbeře žádný podíl z vybraných pokut nepožadují, cílem bylo hlavně zklidnění provozu. Teď je ale prý situace jiná. Příští rok se bude jednat o novém znění smlouvy, obec její obnovení podmiňuje úpravou podmínek. Ročně by mělo jít o miliony korun.

„Statisíce je málo. Vzhledem k tomu jak velký objem peněz úsekové radary nesou," doplňuje Eva Rezková.

Podíl z vybraných pokut chtějí i v nedalekém Choustníkově Hradišti.

Tamní nezávislý místostarosta Jaroslav Hloušek momentálně čeká na statistiku, kolik peněz se právě v jejich obci vybere. Pak teprve může zaznít požadovaná částka. „Chtěl jsem tuto kalkulaci, kolik čistého zisku obnáší jeden radar. Jak můžu mít po nich požadavek, když nevím, vyděláváte 10 milionů, nebo tisíc korun?"

Dopravní značka upozorňující motoristy na radar (ilustrační foto)

Radnice ve Dvoře Králové nad Labem loni na pokutách z radarů vybrala 21 milionů korun, předloni to bylo zhruba o třetinu více. To je ale celková částka ze všech šesti měřených úseků, kromě dvou zmiňovaných obcí jsou radary ještě ve Vlčkovicích, Dolním Dehtově a na dvou místech Dvora Králové.

Jednání o novém znění smluv jsou na samotném začátku, starosta Jan Jarolím z Hnutí ANO zatím jakékoli přerozdělování peněz odmítá. „Upřímně si to nedokážu představit i s ohledem na to, že už tady dnes máme poptávku i zdalších okolních obcí, kde by uvítali úsekové měření rychlosti a chtěli by, aby se i v jejich katastrech to úsekové měření rychlosti dělalo."

A jejich starostové prý žádné finanční podmínky související s umístěním radarů nemají.

Spustit audio

Související