80 milionů by měl Dvůr Králové doplatit společnosti provozující čistírnu odpadních vod

4. únor 2018 09:15

Obě strany se stále nedohodly na tom, jaká je odpovídající cena za čištění vody ve městě. Teď ale mají k dispozici revizní posudek zadaný Krajským soudem,  podle něj by královédvorská radnice měla za čištění v letech 2005 až 2013 doplatit zhruba 80 milionů korun. 

„Na jednu stranu je to poměrně příznivý výsledek, protože se tam rýsovala daleko vyšší částka, kterou by město mohlo platit. Na druhou stranu je to pořád obrovská suma peněz," říká starosta Dvora Králové nad Labem Jan Jarolím z Hnutí ANO. Radnici teď hrozí, že Krajský soud k posudku přihlédne a město bude muset desítky milionů korun zaplatit.

„Když přijde nějaké takové soudní rozhodnutí, prioritně se budeme bavit o nějakém splátkovém kalendáři a budeme se snažit v tomto si nějakým způsobem vyhovět," dodává starosta. Ten problém zdědil po svých předchůdcích, soudní spory se táhnout už více než deset let.

Bývalá starostka a současná zastupitelka Edita Vaňková z ČSSD si i přes revizní posudek myslí, že by radnice osmdesát milionů hradit neměla, cena kterou město za čištění platilo a platí je podle ní odpovídající. „V době, kdy jsem byla starostkou města, jednali jsme několikrát s čistírnou odpadních vod. Žádali jsme je o prokázání nároku za čištění a toho jsme se nikdy od čistírny odpadních vod nedočkali."

Čistírna odpadních vod Horní Počernice

Současné vedení města se ale na variantu, že bude muset provozovateli čistírny nějakou sumu doplatit dlouhodobě připravuje, od roku 2015 ukládá každý měsíc víc než milion korun na speciální účet, momentálně má našetřených přes čtyřicet milionů.

Teď obě strany sporu čekají na rozhodnutí soudu. Následně je potřeba vyřešit platby od roku 2014 po současnost.

Co bude dál, zatím jasné není. Ve hře je varianta, že by město současnou čistírnu odpadních vod odkoupilo a zároveň existuje možnost, že si Dvůr Králové postaví čistírnu vlastní. Radnice už požádala o přidělení dotace na její výstavbu.

„Celková částka je zhruba 155 milionů bez daně. A po složitých výpočtech by výše té dotace měla být necelých 65 procent," vysvětluje nezávislá místostarostka Dvora Králové Alexandra Jiřičková.

Finance (ilustrační foto)

Zbytek peněz si podle ní město případně půjčí od státu. „Může být poskytnuta půjčka ze Státního fondu životního prostředí a s tou my také počítáme."

Bez ohledu na vývoj situace ohledně čištění odpadních vod ale čeká město Dvůr Králové ještě jeden problém - řešení katastrofálního stavu vodovodní a kanalizační sítě pod městem. Radnice ji sice postupně opravuje, její kompletní obnova ale může vyjít až na miliardu korun.

autoři: Milan Baják , PLE
Spustit audio

Související