Causa čistírny odpadních vod ve Dvoře Králové nad Labem

6. únor 2012

Vysoká pokuta hrozí majiteli čistírny ve Dvoře Králové nad Labem, který dnes její provoz zastavil. Udělal to kvůli nevyjasněným podmínkám placení za čištění odpadních vod ze strany města.

Obě strany se sešly v pátek, jednání ale dohodu nepřineslo.

Městský úřad Dvůr Králové nad Labem chce hrozbě zastavení provozu čistírny odpadních vod zabránit mimořádnou splátkou.

Shluky tukových kuliček na hladině odpadní vody

Pokud čistička začala do Labe odpadní vodu vypouštět, hrozí jejímu majiteli vysoké sankce.

Potvrzuje to mluvčí ministerstva zemědělství Jan Žáček.

Společnost WWTP DKNL provozující čistírnu odpadních vod ve Dvoře Králové nad Labem dnes ráno zastavila čistění odpadních vod. Hrozí, že splašky potečou přímo do Labe. Důvodem zastavení čistírny je dlouhodobý spor firmy s městem o cenu čištění odpadních vod.

Firma WWTP DKNL tvrdí, že od počátku roku 2009 s ní město o platbách za čištění odpadních vod prakticky nekomunikuje. Město cenu požadovanou firmou platit odmítá. Spor o cenu řeší finanční úřady i soudy, které ale zatím žádný závěr nevydaly.

Podle jednatele WWTP DKNL Aleše Morávka firma čištění obnoví v případě, že jí město uhradí fakturu za leden a dohodne se s ní na upravení smluvních vztahů na další období tak, aby čistička dál netvořila ztrátu.

Radnice na zastavení provozu čističky reagovala podáním trestního oznámení pro podezření z trestných činů poškození a ohrožení životního prostředí a obecného ohrožení. Problémem se začala zabývat také Česká inspekce životního prostředí.

Situaci ve Dvoře Králové nad Labem sleduje redaktorka Dana Voňková a my vám budeme nadále přinášet aktuálními informace.

autor: DV
Spustit audio