České dráhy nabízí půjčení kola na téměř sedmi desítkách železničních stanic

31. březen 2023 12:10

České dráhy i letos nabízí možnost půjčení kol. Ta jsou k dispozici na téměř sedmi desítkách železničních stanic napříč celou republikou. Někde mají otevřeno celoročně, jinde zahajují sezónu 1. dubna. V Královéhradeckém kraji je možnost výpůjčky kol na osmi místech, jedním z nich je i Náchod. 

Čtěte také

Marie Červinková právě sundává v půjčovna kol Českých drah v Náchodě jeden bicykl ze stěny a chystá se ho kontrolovat. Cyklosezóna spojená s půjčováním kol právě začíná. „Kolo se vždy kontroluje i před každou výpůjčkou. Musí být čisté, musí mít všechna doplňková světla a funkční brzdy. Gumy na našich kolech jsou nafouklé, jen tahle jedna bude chtít přifouknout.“

Kdo by v cyklopůjčovně v Náchodě čekal desítky kol na případný výběr, bude zklamaný. Momentálně je jich k dispozici sedm, z toho jedno dětské. „Není to málo, protože náchodská stanice není tak úplně frekventovaná. Ale pokud by se stalo, že bude o všechna kola zájem, není problém přivézt další bicykly z jiných cyklopůjčoven. Proto je vždy lepší si výpůjčku dopředu rezervovat. Buď přes naše internetové stránky, telefonicky nebo e-mailem.

Co v půjčovně na nádraží v Náchodě chybí jsou elektrokola. Podle Marie Červinkové budou až za rok. "Byla v plánu už na letošek, ale dodavatel nesplnil podmínky, které jsme vyžadovali. Takže s elektrokoly se v Královéhradeckém kraji počítá až příští rok. Ale například v Pardubicích už elektrokola k zapůjčení mají.

Čtěte také

Všechna kola, která jsou na železniční stanici v Náchodě k dispozici, jsou klasická horská kola. A vypadají v dobrém stavu. S tím, že by je lidé ničili se tady nesetkali. „Zákazníci na ně dávají pozor. Někdy se samozřejmě stane, že někdo píchne nebo urazí nějaké světýlko, ale na to je pamatováno v ceníku oprav. Kolo po každé výpůjčce pokladní zkontroluje a pokud něco chybí, tak se to se zákazníkem dořeší. Ale většinou jde jen o takové užitkové záležitosti.

Eletrokolo si tedy u Českých drah letos ještě zájemci v Královéhradeckém kraji nepůjčí. Přesto na ně nějaké novinky čekají. Minimálně zde v Náchodě. „Samozřejmě běžná je přilba, a letos máme nakoupené i brašny na nosiče kol a také držáky na mobily, dodává Marie Červinková.

Hlavní sezóna půjčování kol na nádražích Českých drah začíná v sobotu 1. dubna. Otevírací doby jsou na každé železniční stanici různé.

Spustit audio

Související