Sdílená kola se rozšiřují do dalších měst. Zkušební provoz je ve Dvoře Králové, chystá ho Vrchlabí

6. květen 2022 07:58

Také Vrchlabí se po Dvoře Králové nad Labem stane v Královéhradeckém kraji dalším městem, kde se už za pár dní objeví sdílená kola. Kolik jich bude a kde všude je lidé najdou? To zjišťovala reportérka Kateřina Kohoutová. 

Čtěte také

Celkem půjde ve Vrchlabí o 40 kol, která by se měla objevit na 12 místech. Ta vytipovala společnost stojící za projektem sdílených kol a také vrchlabská automobilka. Její nadační fond hradí veškeré náklady a bude také přispívat na samotné zapůjčení bicyklu.

Kola se tedy objeví například u autobusového nádraží, u kulturního domu Střelnice, na Náměstí TGM nebo u vchodu do automobilky. Podle místostarosty Vrchlabí Michala Vávry ze Sdružení Zvon se vybírala taková místa, kde je frekvence lidí vyšší a současně je zapotřebí, aby se z těchto míst někam přepravili.

Místa pro sdílená kola ale prý nejsou dána napevno, podle Michala Vávry ukáží následující dny jejich využití a případně se potom vytipují jiné vhodné lokality.

Čtěte také

V jakých městech v rámci kraje už tato služba funguje a jak ji lidé využívají?

Sdílená kola už znají například v Hradci Králové, kde se podle radnice osvědčila a jsou využívána. Dá se tedy říct, že si na ně už lidé zvykli.

Začátkem tohoto týdne odstartoval zkušební provoz sdílených kol ve Dvoře Králové nad Labem, zájemci tam mají k dispozici 50 jízdních kol. Město za první dva měsíce půjčování kol zaplatí 100 tisíc korun. A co se týče ceny, tak kolo si mohou lidé na 15 minut půjčit zdarma a dalších 45 minut potom přijde na 18 korun.

Čtěte také

Ve Vrchlabí, kde by měla začít sdílená kola fungovat 16. května, budou mít lidé také 15 minut zdarma a každá půlhodina potom bude stát 16 korun.

Připomeň nám, jaký je smysl tohoto projektu?

Sdílená kola mají doplnit systém veřejné dopravy a fungovat jako jednoduchý nástroj pro rychlý, zdravý a hlavně ekologický přesun lidí po městě. Projekt by se podle aktérů mohl dál rozšiřovat, důležitý je ale zájem lidí a také pochopitelně měst, které sdílená kola podporují.

Jen pro zajímavost, za loňský rok hlásí společnost stojící za projektem celkem 2 miliony a 100 tisíc výpůjček.

Spustit audio

Související