Jezdí ať svítí slunce, prší nebo mrzne. Česká pošta má stále asi 600 listonošů na bicyklech

10. červen 2019 11:27

Každý den ujedou během pracovní směny desítky kilometrů na kole. Řeč je o zaměstnancích České pošty, kteří zásilky nerozváží auty, ale využívají zmiňované bicykly. Státní podnik má takových pracovníků zhruba šest stovek, kromě Severní Moravy je jich nejvíc ve východních Čechách. 

Z listovní dodejny České pošty hned vedle královehradeckého vlakového nádraží vyjíždí každý den do terénu na bicyklu devatenáct lidí. Už od rána je tu čilý ruch a třídí se pošta, aby se mohla začít rozvážet po Hradci Králové a blízkém okolí.

Jedna z nejmenších pošt je v obci Radim. Nemá ani 4 metry čtvereční a provozuje ji hostinská

Jedna z nejmenších pošt je v obci Radim na Jičínsku

Na poštu občas určitě potřebuje zajít každý z nás. Poslat dopis, balík, nebo třeba zaplatit složenky. Vezmeme vás do pošty, která nemá ani 4 metry čtvereční a navíc ji provozuje místní hostinská.

„Ráno kolem pátí hodiny nám přijde vždy pošta. Odhadujeme to vždy na takových 200 až 300 kilogramů. Doručovatelky si z auta vyndají své zásilky, roztřídí si je podle svých okrsků. A dál pokračují na třídění podle ulic a čísel popisných," vysvětluje vedoucí dodejny České pošty Radka Junková.

Zdejší poštovní pobočka je zvláštní tím, že odtud nevyjíždí žádná poštovní auta. Všichni doručovatelé chodí buď pěšky nebo jezdí na kolech.

Jednou z nich je také Lenka Frolíková, která se chystá vyrazit do terénu. Poštu má již vytříděnou a elektrokolo plně naložené. Na řidítkách dvě obrovské tašky.
„Vyvažuje mi to kolo při jízdě. Je to fajn. Nemám vůbec strach, že by se mohlo něco stát. Naopak, nemám moc ráda ty tašky umístění vzadu, když na ně nevidím."

Česká pošta má stále asi 600 listonošů na bicyklech

A hned doplňuje, co ji čeká za trasu: „Půlka Svobodných Dvorů, je to asi přes 20 kilometrů. A dnes je toho tedy opravdu hodně, zhruba 20 kilogramů zásilek. Doručení potrvá nějaké 4 hodiny. Dnes je hezky, tak to bude pohoda."

Zásilky na kole vozí celoročně, za každého počasí. Stejně jako její kolegyně. V terénu jsou ať je vedro, prší nebo mrzne.
"Jen poštu při dešti zabalíme do igelitu, aby se nepoškodila. A naopak při sluníčku se zase musím chránit já, takže si vezmu na hlavu čepici."

Některé pošťačky mají elektrokola, jiné mají raději klasiku

Odeslat balík nebo zaplatit složenku můžete nově v Suchém Dolu v prodejně potravin

Pošta Partner Boží Dar

V Suchém Dolu začala fungovat pobočka Pošta Partner. Jedná se o alternativu klasické pošty. Vznikla v tamním obchodě s potravinami. Lidem nabízí prakticky stejné služby, jako ta původní, která se ale ve vesnici po dlouhých letech zavřela koncem září. Proč o Poštu Partner obec stála?

Do terénu se chystá také Renata Kvášová. Ta ovšem nepojede na elektrokole, nýbrž na obyčejném bicyklu.
„Já jsem elektrokolo odmítla. Chci úplně normální, obyčejné kolo. Asi jsem sportovnější typ. Čeká mne dnes asi 23 kilometrů. Nejobtížnější je přejezd Plačice - Kukleny uprostřed polí. Když fouká vítr a jedete proti němu, tak je to hodně náročné."

Ani ve velké zimě či dešti se jí zatím nikdy nestalo, že by na svou doručovací trasu nevyjela.

Po návratu na pobočku čeká každou pošťačku takzvané vyúčtování. Při něm se eviduje, jestli byly veškeré zásilky doručeny. A pokud ne, tak z jakého důvodu. Domů doručovatelky pravidelně odchází kolem 14. hodiny.

Spustit audio

Související