Sokol vznikl před 150 lety. Je o něj zájem v dnešní době? Chodí do něj mladí lidé a děti?

22. květen 2018 10:05

Sokol letos slaví už 150. narozeniny. Zároveň připravuje pravidelný slet, který se koná každých pět let. Naši reportérku Janu Házovou zajímalo, jestli je o Sokol zájem i v dnešní době. Zašla proto na jedno cvičení opočenské Věrné gardy. 

S místostarostou zdejšího Sokola Miloslavem Svitákem se díváme, jak se tady cvičí. Jaká je věková skupina zdejší tělovýchovné jednoty? Vidět jsou spíš cvičenci seniorského věku.

Věrná garda sokolů v Opočně se chystá na slet. A oslaví 150 let vzniku tělocvičné jednoty

Věrná garda sokolů v Opočně se chystá na Všesokolský slet

Pod křídly Sokola jsou tu v současnosti všechny věkové kategorie, od batolat až po seniory v požehnaném věku. Nejstarší skupinou je tamní „Věrná garda". Velmi aktivní, převážně dámská četa, která se připravuje také na letošní účast na XVI. Všesokolském sletu. A tak se za nimi do opočenské tělocvičny na nácvik vypravila i reportérka Lucie Peterková.  

„Tohle je Věrná garda, která nacvičuje ne slet. Ale v současné době se ten zájem mění hlavně co se druhů sportu týče. Dnes takové to cvičení co svičí věrná garda u těch mladých moc nefrčí. Spíš táhnou takové ty specializovanější sporty. Mláděž podchycujeme od útlého věku, kdy chodí cvičit už maminky s dětmi. Pak máme pro děti do 6 let jóga hrátky. Pak je tenis, taneční oddíl. A po 15 letech věku je tam volejbal, nohejbal a další sporty," říká Miloslav Sviták.

A těchto mladých lidí se týkají také sokolské slety?

„Týkají, ano. Mohou cvičit, pokud chtějí, samozřejmě. Ale tady u nás v Opočně máme bohužel málo takových zájemců," vysvětluje Miloslav Sviták.

Věrná garda sokolů v Opočně se chystá na Všesokolský slet

Stoupá tedy v posledních letech zájem o Sokol? Nebo je to stále stejné, případně ten zájem klesá?

„Je to různé, chvilku je toho víc, chvilku zase méně. Záleží na tom, jak jsou bohaté ty populační rořníky. Mezi mladými chlapci je populární posilovna a děvčeta mají rády volejbal," usmívá se Miloslav Sviták.

Co to vlastně znamená být Sokol?

„To se těžko vysvětluje. To byste musela zažít. Jsme taková víceméně sportovní rodina. Máme přes 200 členů. Jsme s tím spokojeni, protože tady je víc sportovních organizací, nejsme tady sami. Hodně těch dětí odčerpá fotbal a hokej," dodává Miloslav Sviták.

Spustit audio

Související