Slupnu trubičku, projedu se na motorce a pak mrknu na sochy, směje se starosta Hořic Martin Pour

23. únor 2023

Vypravíme se do města kamenné krásy, sladkých trubiček a motocyklových závodů. Do města, kde je nejstarší sochařsko-kamenická škola v Evropě, žije tam přes 8 000 obyvatel a první písemná zmínka o něm je z roku 1143. Ze slavných rodáků bych jmenoval třeba kouzelníka Pavla Kožíška nebo moderátorku Marcelu Augustovou, která se v Hořicích také narodila.

Po podzimních volbách mají v Hořicích i nového starostu, Martina Poura, zvoleného za uskupení Hořičtí patrioti. Můžeme připomenout, jak u vás v Hořicích volby dopadly?
U nás se toho moc nezměnilo, jen se vyměnil starosta. Po dlouhých osmi, ale úspěšných letech, skončil Aleš Svoboda, kterého jsem nahradil a přešel z pozice místostarosty na pozici starosty.

Čtěte také

V komunální politice se tedy už nějakou dobu pohybujete. Ale profesí jste architekt, je tak?
Ano, jsem stavař, architekt. A v politice v uvozovkách, protože jsme na malém městě, se pohybuji 12 let. Začal jsem v radě města, pak jsem přešel na pozici místostarosty, kde jsem byl osm let. Jsem rodilý Hořičák a jsem na to pyšný.

Co jste dělal jako architekt?
Hodně rekonstrukce. Z takových významnějších realizací jsem byl u zrodu revitalizace barokního areálu v Kuksu, kde jsem připravoval celkovou studii s architekty Krejčiříky, a dělal jsem i stavební část. Pak jsem se spolupodílel na návrhu nového autobusového nádraží v Hořicích nebo úpravy Městského muzea v Hořicích.

To už se dostáváme k rozvoji vašeho města. Byl v minulých letech docela velký.
Myslím si, že se toho povedlo na takto malé město opravdu hodně. Máme novou autobusovou halu, máme po desítkách let zrekonstruované městské muzeum se stálou expozicí. Věříme, že to oživí kulturní život v této instituci i ve městě. Podařilo se, a na to jsme obzvláště pyšní, zrekonstruovat historické koupaliště a převlékárny Dachova, což je unikátní dřevostavba s úžasným geniem loci. A hodně lidí také vnímá lávku přes státní silnici, což je taková nová dominanta před Hořicemi. Někdo to nazývá i bránou do Podkrkonoší či do Krkonoš. Tam se podařilo spojit západní část města a přilehlých místních částí s Hořicemi.

Každý by měl zkusit v nějaké etapě života udělat něco pro ostatní. Když na to má člověk ještě sílu a chuť, tak se o to má pokusit.
Martin Pour, starosta Hořic

Říkal jste, že jste rodilý Hořičák, tak jak se vám tam žije? A proč jste třeba jako architekt nešel někam jinam?
Už při škole jsem chvilku pracoval v Praze, vystudoval jsem libereckou architekturu pod arch. Suchomelem, na což jsem docela hrdý. Ale vždy jsem chtěl zkusit změnit život v Hořicích k lepšímu. Samozřejmě se nedá udělat všechno hned, ale každý by měl chtít zkusit v nějaký etapě života něco udělat pro ostatní. Takže to byla moje hlavní idea. A myslím si, že když má člověk ještě na to sílu a chuť, tak se o to má pokusit.

Čtěte také

A vy jste se o to pokusil před lety vstupem do politiky?
Ano, to bylo asi před 12 lety, ale musím říct, že to není jen o jednom člověku. Vždy je důležitý tým lidí, který vám pomůže. Protože sám člověk nic nezmění. A za bývalého pana starosty, který odvedl obrovský kus práce v Hořicích, se to podařilo. Shromáždili se pracovití lidé, podařilo se získat dotace na stavby, aby zásadně nezatížily rozpočet města. Tedy to byla taková symbióza mnoha lidí a myslím si, že si to i lidsky sedlo.

Hořice, město kamenné krásy, trubiček a motocyklových závodů. Kdybyste si měl vybrat z těch tří lákadel, co by to bylo?
Je těžký z toho něco vybrat. Ale já jsem dříve jezdil na motorkách, závodil a zaobírám se starými motocykly. Takže to je mi asi nejblíž. Ale řekl bych to asi tak: Nejdřív bych si dal trubičku, pak se projel na motorce a nakonec se šel podívat na sochy.

Vzpomeňme legendární motocyklový závod 300 zatáček Gustava Havla, který daleko přesahuje hranice Královéhradeckého kraje, možná i České republiky.
Určitě, protože každý rok se u nás sjíždí půlka Evropy nebo i závodníci z celého světa. A hlavně se ti lidé k nám rádi se vrací. Závodily u nás už generace jejich tátů, dědečků, teď jezdí vnuci a syni. Tedy opravdu to má přesah. A po závodě na irském ostrově Man, což nejslavnější okruh na světě, si myslím, že mohou Hořice aspirovat do top pěti závodů na road racingu.

Čtěte také

A letos je výročí?
Letos jsou dokonce hned dvě výročí. Protože máme legendárních 300 zatáček, který vznikly už v roce 1936, a tam je unikátní, že se naše trať od tohoto roku vůbec nezměnila, kromě jedné zatáčky. A to oceňuje celá Evropa. Možná si toho ani my Hořičáci tolik nevážíme, ale tam se dají pak porovnávat časy legendárních jezdců jako Františka Šťastného, Gustava Havla i jiných závodníků se současnými jezdci. Má to kontinuitu. A letos bude 60. ročník a k tomu 30. ročník České Tourist Trophy. Tím bych chtěl pozvat všechny na závody, bude plno doprovodných akcí a přijede mnoho legendárních závodníků i novinářů. A bude jedno překvapení, protože přijede top novinářské eso celosvětového formátu.

A můžete také navštívit unikátní muzeum motorek, které jste také zakládal.
Byl jsem u jeho zrodu, de facto iniciátorem. Je přímo u závodní trati v bývalém zámku, č.p. 1. Letos už šestým rokem je tam přístupná expozice, kde většinou máme kolem 50 až 60 závodních motocyklů, průřez celou historií, protože přes Hořice se jel první závod už v Rakousku-Uhersku v roce 1902. Takže tam jsou motocykly od roku 1902 až po současné super rychlé a moderní stroje.

Čtěte také

Pojďme se podívat ještě na věci, které vás trápí a které byste chtěli ve městě změnit? Jaké jsou plány a investiční projekty?
Plánů máme samozřejmě hodně, změnit bychom toho chtěli relativně dost, i když doba je momentálně složitá, takže se všechno nedaří. Aby si někdo nemyslel, že vše jde automaticky a lehce. I Hořice mají problém, že mladí lidé odchází do velkých měst. Potom se třeba kolem čtyřicátého roku svého života vrací, což je pozitivní, ale chceme je přilákat, aby v Hořicích zůstávali. Zahajuje se budování dálnice směr Hradec Králové - Jičín, která povede kolem Hořic, takže tam investoři cítí jistý potenciál a my se snažíme, aby Hořice zůstaly rezidenčním městem. To znamená, aby se tam dobře bydlelo, aby byly dostupné všechny doprovodné služby, jak pro zábavu, kulturu a sport. Aby se rodiny chtěly do Hořic přistěhovat. Určitě není ideou, aby to bylo město průmyslové, ale spíše rezidenční s krásným okolím.

Město Hořice
se nalézá asi 25 km jihovýchodně od okresního města Jičín a 25 km severozápadně od krajského města Hradce Králové. Město je známé především výrobou hořických trubiček, nejstarší sochařsko-kamenickou školou v Evropě a každoročně pořádaným motocyklovým závodům 300 zatáček Gustava Havla.

Navíc je to ideální poloha, protože je to opravdu jen kousek do krajského města.
Přesně tak a ta dálnice tomu určitě ještě pomůže. Takže chceme obnovit například i Hirschovu vilu, kde máme teď projekt, opravu za asi 130 milionů. Je to historická tovární vila v srdci města, v severní části nad náměstím. Chceme dokončit opravu komunikací, což je evergreen asi většiny měst, ale máme i plány na novou sportovní halu. V minulých letech se podařilo generálně opravit fotbalový areál včetně zázemí, což také převyšuje hranice města. Tedy plánů je hodně a pokusíme se je postupně realizovat.

A co Slavnosti hořických trubiček?
Fungují. Na podzim, v září, už je to tradice. Určitě i letos proběhnou, spolu s dalšími akcemi. Do Hořic bych vás chtěl také nalákat za dva měsíce, protože se bude konat jedna z větších akcí, a tou je 600. výročí bitvy u Hořic, což byla bitva husitů v roce 1423. Oslavíme 600. výročí od 20. dubna a všichni jste srdečně zváni. Bude připraven program od čtvrtka až do neděle.

Všechny vás zve nový starosta Hořic Martin Pour, kterému moc děkuji za návštěvu a rozhovor.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související