Od kamene k soše aneb Cena pro hořické muzeum. Zve vás na moderní cestu tradice města kamenné krásy

23. listopad 2020

Muzeum v Hořicích bylo oceněno v kategorii Muzejní počin roku 2019 v národní soutěži muzeí Gloria musaealis. Získalo druhé místo, které dělilo od prvního jen půl bodu. Abychom mohli poblahopřát, tak pozvání do studia přijala ředitelka hořického Městského muzea a galerie M.A. Petra Zachovalová.

Gratulujeme k ocenění. Představte nám cenu a za co jste přesně jste ji obdrželi?
Byli jsme oceněni druhým místem v rámci národní soutěže Gloria musaealis za rok 2019 v kategorii Muzejní počin roku. Ten se týkal rekonstrukce budovy a také expozic a dal vzniknout nové stálé expozici s názvem Od kamene k soše.

MgA. Petra Zachovalová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Vítězství vám o pouhého půl bodu vyfoukli muzejníci z Turnova.
Ano, muzejníci z Turnova byli velkými konkurenty. Do projektu se přihlásilo 17 různých muzeí a byl tam opravdu pestrý výběr, velká kvalita všech zúčastněných muzeí. A Turnov nám vyfoukl první místo právě svojí krásnou stálou expozicí, jejímž hlavním tématem je český Český ráj a horolezectví.

Cena v rámci národní soutěže Gloria musaealis za rok 2019 v kategorii Muzejní počin roku se týká rekonstrukce budovy a expozic.
M.A. Petra Zachovalová, ředitelka Městského muzea a galerie v Hořicích

Co jste říkali, když jste se tu skvělou zprávu dozvěděli? Slavili jste?
Určitě, slavili jsme už i samotnou nominaci v kategorii Muzejní počin roku 2019. Celou dobu jsme nevěděli, na jakém místě se umístíme. Dozvěděli jsme se to až když jsme cenu přebírali v Praze ve Smetanově síni v Obecním domě.

Čtěte také

Pojďme přiblížit vaše muzeum. Proběhla velká rekonstrukce a obnova hlavní budovy, která je na náměstí.
Ano, rekonstrukce objektu zahrnovala úpravu fasády a také zajímavé interiérové řešení. Citlivě začlenila multimediální prvky v naší nové instalaci ve stálé expozici. Za rekonstrukci fasády zodpovídal Ing. Arch. Martin Pour, to je hořický architekt, a také hradecký architekt Zídka. Za vnitřní část expozic zodpovídal architekt Aleš Valášek s týmem pracovníků městského muzea. Jmenovitě to byla dr. Jana Cermanová, dr. Oldřiška Tomíčková, Mgr. Jarmila Gregorová, kolega Tomáš Mates a samozřejmě bývalý ředitel Václav Horák. Ti zodpovídali za koncepci expozic.

Městské muzeum a galerie v Hořicích
Vznik Městského muzea v Hořicích se datuje do roku 1887, tehdy ovšem bylo známé jako Archeologický a musejní spolek. Založila jej skupina milovníků starých památek, většinou z řad místní inteligence, která se rozhodla pracovat na sběru a studiu mnohých památkových předmětů, kterým často hrozilo zničení.

Jak na vás osobně muzejní budova zapůsobila, když jste tam přišla poprvé? Protože vy jste do Hořic nastoupila jako ředitelka muzea až po rekonstrukci.
První dojem byl veliký. Byla jsem ohromená, protože to byla opravdu krásná rekonstrukce, moc se povedla. Já jsem muzeum zahlédla na fotografiích a bylo to opravdu neuvěřitelné. Říkala jsem si, že je tam spousta prostoru pro skvělé výstavy, pro různé kulturní akce. Zrekonstruovalo se atrium vhodné i pro koncerty. Byla jsem nadšená, všechno vonělo novotou, krásná budova, krásně zrekonstruovaná. Moc se to povedlo.

Čtěte také

Cenu jste získali také za novou expozici s názvem Od kamene k soše. Můžeme si ji s vámi projít? Hařice mají velkou kamennou historii a tradici.
Naše stálá expozice se věnuje historii Hořicka, které hlavně souvisí s těžbou a zpracováním kamene. Jak s kamenickým zpracováním, tak sochařským zpracováním. Kámen má v Hořicích velkou tradici, je to velice kvalitní pískovec, který se dobře využívá v sochařství i v kamenictví. Tedy naše stálá expozice přirozeně vychází a navazuje na tuto tradici. Začíná ve sloupové síni, kde je umístěna sádrová plastika Šárka, známého českého sochaře Quido Kociana. Ta je první dominantou budovy. Potom, když jdete po schodišti nahoru, tam jsou vystavené sochy a také obrazy. Uvidíte i původní výmalbu městského muzea. Druhou dominantou je potom osvětlení, které jde přes všechna patra a nasvětluje exponáty. Je to taková cesta mezi exponáty a hlavně v rámci dotace také česko-polský projekt Cesta kamene.

U Masarykovy věže samostatnosti v Hořicích stojí sousoší legionářů

V Hořicích ovšem spatříme spoustu dalších krásných památek. Například Masarykovu věž samostatnosti nebo Galerii plastik na vrchu Gothard.
Ano, máme ještě více budov, kde jsou také stálé expozice. Masarykova věž samostatnosti je celá z kamene, z pískovce, je to veliký památník postavený v roce 1926 pro oběti první světové války. A také poctou legionářům. Do toho přišla druhá světová válka a památník obětem druhé světové války. V Galerii plastik je samozřejmě také stálá expozice, která dokumentuje první polovinu dvacátého století v sochařství nejen na Hořicku, ale vlastně v celé republice.

Nové muzeum a nové prostory. Je to velká výzva. Začíná se o nás psát, začíná se o nás vědět. Teď připravujeme program na příští rok.
M.A. Petra Zachovalová, ředitelka Městského muzea a galerie v Hořicích

Vy jste vůbec první ženou, tedy ředitelkou hořického muzea za jeho dlouhou historii. To je také velká výzva.
Ano, je to určitě velká výzva. Je to tak, jsem první ředitelkou, ale už tam byla zástupkyně dr. Tomíčková, takže už tam ženská stopa existuje. Ale je to jistě velkou výzvou, nové muzeum, nové prostory.

Čtěte také

Začíná se o nás psát, začíná se o nás vědět, takže je důležité vybrat ten správný program pro návštěvníky. Teď jsme se bohužel potýkali s koronavirovou krizí, takže muzeum bylo na etapy zavřené. Snažíme se připravovat program na příští rok.

Jak udržujete kontakt s veřejností? Jste v nějakém online spojení například prostřednictvím videí, virtuálních prohlídek a podobných záležitostí?
Některé výstavy jsme natáčeli i na video a ukazovali je většinou na našem facebookovém profilu. Také jsme natáčeli krátké spoty, kdy se například obraz od Zdeňka Buriana vracel zpátky do Prahy na Ministerstvo zemědělství. Teď máme právě výstavu Zdeněk Burian - dobrodružství pravěku. Měla být původně otevřena do 20. prosince, ale uvidíme, zda ji prodloužíme, jestli se brány muzea znovu otevřou.

Blanka Malá a MgA. Petra Zachovalová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Budeme věřit, že ano. Naším hostem byla ředitelka Městského muzea a galerie v Hořicích M.A. Petra Zachovalová. Moc děkujeme za návštěvu a moc se těšíme, až k vám budeme moci opravdu naživo přijít.
Děkuji vám za rozhovor.

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související