Na Střední průmyslové škole kamenické a sochařské v Hořicích restaurují osm soch z hradební zdi

30. srpen 2020 08:59

Učitelé ze Střední průmyslové školy kamenické a sochařské v Hořicích restaurují osm soch z hradební zdi. Ty 110 let zdobily prostor u vstupní brány do areálu. Práce vyjdou na miliony korun. Hotovo by mělo být do roku 2022. Sochy se ale podle vedení školy na své původní místo nevrátí.

„Tady kolega právě provádí dobrušování tmelu, kterým doplnil to, co na oné soše chybělo," říká sochařka Martina Hozová.

Čtěte také

V restaurátorské dílně obnovují celkem osm soch od Mořice Černila, které vyobrazují významné osobnosti z oblasti architektury a sochařství.

Zhruba 110 let zdobily prostor u brány Střední průmyslové školy kamenické a sochařské v Hořicích.
„Jsou zhotoveny z hořického a vojického pískovce. A onen materiál má samozřejmě své limity. Takže po 110 letech jsou sochy závažně zasaženy korozí. Při jejich ohledání jsme objevili spoustu různých prasklin a trhlin, zejména v dolních partiích. Což vlastně už vedlo k obavám, že by se sochy mohly i zřítit."

Na Střední průmyslové škole kamenické a sochařské v Hořicích restaurují osm soch z hradební zdi

I proto začali restaurátoři sochy v roce 2018 opravovat.

Čtěte také

Jaké postupy musí dodržet, vysvětluje Martina Hozová.
„Udělá se podrobná fotodokumentace jejich původního stavu. Potom se sochy čistí. Potom na nich zbydou takové černé krusty. Takže se provádí snímání krust. Pak je nutné zainjektovat praskliny a trhliny. Následuje etapa plastických retuší, kde je nutné doplnit, co na soše chybí."

Podle ředitele školy Petra Malého by obnova soch měla vyjít na zhruba 2 milióny korun.
„Zdroji, z kterých tyto peníze škola získala, jsou především Královéhradecký kraj a zhruba desetinu poskytlo ministerstvo kultury v rámci ročních dotací."

Originály soch by měly být opravené v roce 2022. Na hradební zeď se ale nevrátí. Vedení školy by je chtělo umístit někam do vnitřních prostor a venku je nahradit kopiemi. Na ty ale zatím nejsou peníze.

autoři: Eliška Horáková , baj
Spustit audio

Související