„Hudba, toť život náš.“ Přes 150 let živé tradice provází současné hudební spolky v Hořicích

14. únor 2020

V hořickém zámku nad náměstím Jiřího z Poděbrad jsou k vidění nejstarší památky hořických hudebních spolků: vzácný Mánesův prapor, staré fotografie, kroniky, tisky i hudební nástroje. 

Zámeckou výstavu nám představila hořická muzejnice Oldřiška Tomíčková.

Čtěte také

Město Hořice žije už víc než 150 let bohatým spolkovým životem. V roce 1862, jen rok po pražském Hlaholu, byl založen mužský zpěvácký spolek Ratibor, který dostal od hořických paní a dívek prapor vymalovaný Josefem Mánesem.

O osm let později založily svůj spolek i hořické ženy a nazvaly jej Vesna. Kromě společného zpěvu se věnovaly i vzdělávání, v roce 1908 založily dívčí průmyslovou školu.

V roce 1881 vznikl hudební spolek Dalibor, který se kromě muzicírování věnoval i osvětové práci. Jemu vděčí Hořice za založení Smetanových sadů a postavení prvních pomníků Bedřicha Smetany a Antonína Dvořáka.

Všechny spolky úzce spolupracovaly a nikdy svou činnost nepřerušily

Ve druhé polovině 20. století k nim přibyly jejich mladší odnože: v roce 1988 Hořický komorní orchestr a v roce 1991 pěvecký sbor Bona Vita.

Hořické muzeum má ve svých sbírkách vzácné staré spolkové památky, zajímavé předměty vlastní i jednotlivé spolky.

To vedlo k myšlence zpřístupnit tyto památky na reprezentativní výstavě a zároveň tak představit i současné působení hořických spolků.

Poctu hořickým spolkům a lidem kolem nich si veřejnost může v přízemí zámku v Hořicích prohlédnout do 14. března 2020. Otevřeno tam je vždy v pátek a v sobotu od 9:00 do 12:00 a od 13:00 do 17:00 hodin.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.