Město kamenné krásy se chce dál rozvíjet. Hořice mají studii veřejných prostranství

21. listopad 2017 11:15

Na dvě desítky obyvatel Hořic si přišly poslechnout prezentaci studie veřejných prostranství. Hořice, které se pyšní přídomkem "Město kamenné krásy", mají podle architektů velký potenciál k tomu, aby se po téhle stránce rozvíjely ještě víc. O čem byla řeč? 

Radnice v Hořicích spolu s architekty představila veřejnosti Studii veřejných prostranství. Dokument by měl být kompletně hotový nejpozději v dubnu příštího roku a měl by ukázat budoucí architektonické možnosti města. Na tři studie - v oblasti dopravy, veřejného prostranství a krajiny - dostaly Hořice celkem třímiliónovou dotaci.

Samotná prezentace trvala bezmála tři a půl hodiny, vyslechly si jí zhruba dvě desítky obyvatel města. Ti se dozvěděli, jak by se mohly Hořice v budoucnu proměnit.

Podle starosty Aleše Svobody ze Šance pro rozvoj je studie hodně důležitý dokument: „Dlouhé roky nic takové nikde nevznikalo, takže jsme využili tu možnost nechat si pořídit koncepční materiál, který by mohl posunout město směrem dopředu. A dát všem zastupitelům, těm stávajícím i těm budoucím, určitou vizi."

Podle jednoho z autorů studie, architekta Petra Veličky, mají Hořice pro další rozvoj velký potenciál: „I z toho důvodu, že těch v uvozovkách zaplevelení těmi vrstvami, které jsou oku nelibé, tu není příliš. Je tady naopak mnohem víc pozitivních okamžiků a míst. V případě, že bude dodržena nějaká dlouhodobá údržba a koncepční uvažování, tak tu svou svou malebnost, kterou Hořice zajisté mají, si mohou udržet."

Hořice - územní plán - koordinační výkres

Studie zatím ještě není kompletní - hotová je první polovina, tedy analytická část studie. Do jara příštího roku by měla přibýt druhá část.

Petr Velička vysvětlil, co ještě bude potřeba udělat: „Tam byl příklad pouze jedné té lokality Mohejlíku, kde už byl koncepční návrh samotného prostoru. Kde už byla v podstatě ta návrhová část toho našeho architektonického zásahu do té dané lokality. Teď v těch ostatních částech je většina analytická. To znamená klady, zápory, jednotlivé vstupy do těch lokalit. A jen v těch některých, které byly zmíněny, tak je ta návrhová část, jak by to mělo teoreticky vypadat."

Studie je jedna věc, případná realizace navržených kroků pak věc druhá. Je prý ale potřeba někde začít, říká starosta Aleš Svoboda: „Sám jsem se nad tím zamýšlel, protože těch nápadů je tam spousta. Námětů je tam spousta. A kdyby se to mělo realizovat najednou, tak si ani netroufám odhadnout, jaká suma by musela přijít. Když jsme se bavili o náměstí, tak nám pan architekt naznačil, že ta suma bude kolem 50, možná 70 milionů korun, podle jeho názoru."

Prvním místem, kde by se mohly výsledky studie proměnit v konkrétní architektonické projekty, je sídliště v Hořicích.

„Pokusili jsme se využít variantu čerpání dotace na revitalizaci sídliště. A tam některé ty prvky, které jsme tady dnes slyšeli, už byly vlastně zakomponovány. Ať už se to týká parkovacích míst, nějaké zeleně a tak dále. Takže si myslím, že to sídliště se nabízí možná v první řadě, protože tam je poměrně velká hustota obyvatel," dodává starosta Aleš Svoboda.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související