Severní stranu Krkonoš zná málokdo. Klenoty za humny aneb Polsko není turistická popelka

31. srpen 2018

Polsko přestává být turistickou „popelkou", cestu si tam nachází čím dál více Čechů. Vedle baltského pobřeží, Krakova či Varšavy se ale najde hodně zajímavostí i nedaleko za česko - polskými hranicemi.

Nejvyšší hory České republiky zná asi úplně každý. Ale ruku na srdce, málokdo z nás byl někdy na pořádném průzkumu severní, tedy polské strany Krkonoš. Pár kroků za hraniční patníky na Sněžce si v tomto případě dovolíme nepočítat.

Právě na severní polskou stranu Krkonoš si dnes uděláme výlet s RNDr. Miroslavou Chaloupskou ze Svazku měst a obcí Krkonoše, která to tam dobře zná. Je ta polská strana Krkonoš také tak pěkná jako ta naše?
Je pěkná, ale je úplně jiná. Naše Krkonoše jsou pozvolné, kdežto polské Krkonoše jsou velmi strmé. Když navštívíte například Karpacz a podíváte se směrem ke Krkonoším, tak uvidíte opravdu monstrum, uvidíte krásně Sněžku a celé to pohraniční pohoří.

Miroslava Chaloupská ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Polsko v posledních letech čeští turisté pomalu začínají objevovat. Byla jste také v Polsku u moře, na Baltu?
Přímo v Polsku jsem u moře nebyla, ale vzhledem k tomu, že do Polska jezdím poměrně často díky různým projektům a doma o tom vyprávím, tak má dcera s rodinou strávila 14 dní v Polsku a byli také u moře. A byli nadšeni.

Takže příští rok můžeme plánovat dovolenou třeba u moře v Polsku. Stojí to za to.
S dětmi určitě, protože jsou tam obrovské písečné pláže. Spousta lidí jezdí do Chorvatska, nevím proč, letos bylo teplo i nahoře v Polsku.

Sestup vodopádem Kamienczyka

Ale pojďme zase zpátky do hor. Město Karpacz, to je velký cíl českých turistů, viďte?
Karpacz je něco podobného jako náš Špindlerův Mlýn. Kdo z Poláků nenavštívil Karpacz, nebyl v Krkonoších. To znamená i Čech, který nenavštívil Špindlerův Mlýn, nebyl v Krkonoších. Ale není to jen to město, ale prostě i to okolí je nádherné. Když zaplatíte určité vstupné do Polského krkonošského národního parku, tak se dostanete například ke kostelíku Wang a od Wangu nahoru až k malému plesu. Což je jezírko ledovcového původu. U něj je krásná chata Samotnia. Což je snad nejkrásnější chata v Krkonoších na polské straně.

Říkala jste vstupné do Polského krkonošského parku?
Ano, do Polského krkonošského parku se platí vstupné. A zároveň, když byste tam chtěl jet s větší skupinou, víc než 10 lidí, musíte mít průvodce.

Dva Poláci a jeden Čech. I tak může vypadat policejní hlídka, která vás v Polsku zastaví

Česko - polská dopravně policejní hlídka

Nejen na českých silnicích se můžete setkat s českými dopravními policisty. Pravidelně totiž vyráží na kontroly také do Polska. Tam tvoří společné hlídky s polskými kolegy. Zaměřují se hlavně na silnice v blízkosti hranic a často staví auta s českými registračními značkami.

To je důležitá informace. Pojďme se ještě vrátit ke Karpaczi. Zmínila jste dřevěný kostelík Wang. Tak se jmenuje?
Je to dřevěný kostelík Wang, který pochází z 12. století a byl převezen z Norska z vesničky Wang, protože tam byl už pro místní potřeby malý. Je to evangelický kostelík. Byl převezen koňskými povozy a postaven v Karpaczi. Vzhledem k tomu, že Karpacz má díky své poloze velké množství severních větrů, tak byl k němu byla ještě přistavěna věž, aby chránila kostelík před velkými větry.

A stojí za to jej tedy vidět, když pojedeme do Karpacze?
V každém případě, protože je to kostelík šťastného manželství. Jsou tam stále ještě sakrální evangelické obřady. A říká se, že kdo se tam ožení, tak má šťastné manželství.

Park miniatur

Další takový pěkný tip jsme dostali. To je tedy Karpacz. Kolem jsou dvě krásná ledovcová jezera. Ale jen k jednomu se dostaneme, to je to menší, tuším.
Ano, to je Maly Staw. A pak je Wielki Staw. A u toho Malého Stawu stojí ona krásná chata Samotnia. Když přecházíte ze Sněžky směrem k Obří boudě a potom do Polska, tak jdete kolem Střechy Akademiczné, což je také krásná stará chata. A scházíte až k Malému Stawu. Je to úžasné místo.

A kdo by chtěl nějakou atrakci, tak kousek od Karpacze je westernové městečko.
Je to Western City, což je ideální místo pro rodiny s dětmi. Nabízí například pro děti jízdu na koni, westernovou jízdu, to znamená bez sedla. Indiánskou střelnici, hod podkovou, hod oštěpem. Dostanete tam dolar s vlastní fotografií, dostanete například plakát Hledám trestance a zase jste tam vyfocen vy. Máte tam šerifa, máte tam hrobníka, prostě něco úžasného.

Vodopád Kamienczyk

Jak často se na tu polskou stranu Krkonoš vy osobně podíváte? Kdy vás tato oblast chytila poprvé za srdce? Vzpomenete si na to?
Je to už hodně dlouho, ale bylo samozřejmě s ohledem na mou práci. Protože pracujeme velmi úzce s polskou stranou a máme několik česko-polských projektů. Takže díky své práci jsem se do Polska dostala. A ročně jsem tam víc jak desetkrát.

Jak je to obecně s česko-polským turistickým ruchem? Víme, že si Poláci hodně oblíbili naše Adršpašské skály. Když mají státní svátek, tak jsou Adršpašské skály plné polských turistů a návštěvníků. Je to takto i obráceně? Co máme my Češi v Polsku hodně rádi?
V Polsku určitě máme rádi spoustu míst, ale hodně věcí také ještě ani neznáme. Mezi takovými oblíbenými místy jsou třeba polské vodopády. Není jich tam tolik jako u nás, ale přesto tam jsou. Když přejíždíte státní hranici v Harrachově a sjíždíte do Szklarské Poreby, tak je hned odbočka doprava. A tam je krásný vodopád Kamieńczyka. Je to 27 metrů vysoký vodopád, který má několik kaskád a spadá do malého jezírka.

Kudowa Zdrój je jedno z nejstarších lázeňských městeček v Polsku. Leží těsně za našimi hranicemi

Lázeňské městečko Kudowa Zdrój leží hned za hranicí s Českem

Český rozhlas Hradec Králové vám přináší tipy na zajímavé výlety. Tentokrát jsme vypravili do Polska. Naším cílem bylo lázeňské městečko Kudowa Zdrój, které leží hned za hranicí s Českem. O zdejších léčivých pramenech se vědělo už od konce 16. století. Městečko je obklopené borovými a smrkovými lesy i skalními stěnami. Nedaleko leží i národní park Stolové hory. 

Slyšel jsem, že tam je snad i nějaká jeskyně uprostřed. Je to tak?
Ano, jeskyně tam je. A dá se právě k tomuto vodopádu sejít až úplně dolů. Dostanete samozřejmě helmu na hlavu, abyste byl chráněn, je to moc krásné místo.

Potom jsem slyšel o místě, které se bude asi hodně líbit dětem. To je park miniatur. Ten je kde?
Park miniatur je v Kowarech. Je to lázeňské město, jsou to radonové lázně, tam se léčí dýchací ústrojí, díky krásnému, vlhkému vzduchu v těch jeskyních. Ale já zůstanu u parku miniatur. Protože, jestli máte děti, tak neváhejte a jeďte. Park miniatur představuje zmenšeniny zajímavých staveb v Polsku, je to zmenšenina 1:25. A jsou tam i zmenšeniny našich památek. Například je tam vrchlabská zámek, jilemnický zámek. A potom tam je vlak, který jezdí kolem krásných zmenšenin. Je pravda, že jakmile hlídám svá vnoučata, tak každý rok jedeme do parku miniatur.

Western City

Vy jste také zmínila i jednu krásnou sklárnu. Tu najdeme kde?
Jsou to Piechowice. Je tam sklárna, huť Julia. V Polsku je těch skláren několik, ale do této sklárny se můžete jít podívat. Je to asi čtyřicetiminutová prohlídka s průvodcem, který částečně už i mluví česky. Seznámí vás se zpracováním skla, jdete těsně kolem hutě, kde se fouká sklo, potom se barví. Naučíte se, jak se brousí sklo a prostě všechno, co se týče skla.

Češi a Poláci jsou si jazykově velmi blízcí, takže tam jazyková bariéra nehraje žádnou roli. Prostě si rozumíme, viďte?
Rozumíme si. A třeba v parku miniatur jsou průvodci, kteří mluví všemi světovými jazyky.

Čtěte takéSvazek měst a obcí Krkonoše

Nějaký hrad nebo zámek mají také polské Krkonoše?
Hrad Chojnik, který je v Jelenohorské kotlině, vystupuje z té kotliny krásně vzhůru. Jde o hrad, který nebyl nikdy dobyt. Jen v 15. století byl vypálen díky blesku, byl tam velký požár a od té doby nebyl vlastně znovu postaven. Ale je to hrad velmi dobře udržovaný pro turisty. Můžete tam procházet z jedné věže na druhou a rozhled na druhou stranu Krkonoš je opravdu krásný.

Miroslava Chaloupská ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové spolu s Jakubem Schmidtem

Myslím, že jsme hezky pohádkově skončili ten náš dnešní výlet na polské straně Krkonoš s paní Miroslavou Chaloupskou ze Svazku měst a obcí Krkonoše. Příště se spolu zase vydáme někam jinam, třeba do té naší části Krkonoš. Nebo do Podkrkonoší, to je také krásné, ne?
Určitě, to je velmi krásné. A třeba pro cyklisty méně náročné.

Tak se moc těším. Děkuji, mějte se hezky. Na shledanou.
Na shledanou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související