V česko-polském příhraničí vyroste 11 nových rozhleden. Jedna bude v Novém Hrádku na Náchodsku

26. duben 2018

Přestavba tubusu bývalé větrné elektrárny na turistickou rozhlednu je v Novém Hrádku na Náchodsku zase o něco blíž. Městys by podstatnou část z deseti milionů potřebných na rozsáhlou přestavbu měl získat díky evropským dotacím, ještě letos vypíše výběrové řízení. 

Netradiční rozhlednu doplní nové infocentrum a parkoviště, na místě byl s mikrofonem i reportér Václav Plecháček.

S nezávislým starostou Nového Hrádku Zdeňkem Drašnarem jsme přijeli po zpevněné polní cestě, která vede přímo k tubusu bývalé větrné elektrárny. Z toho se brzy stane jedna z rozhleden v česko-polském příhraničí. Cesta se bude upravovat, protože zatím není úplně ideální.

„Ano, uvažujeme o tom, že cestu opravíme. Zejména ty velké výtluky, po kterých jsme jeli. Parkoviště pro asi 10 automobilů by mělo být na dohled od rozhledny. Aby měli možnost i méně pobybliví občané se sem dostat," doplňuje Zdeněk Drašnar.

Z bývalé větrné elektrárny v Novém Hrádku na Náchodsku vznikne rozhledna

Stojíme přímo u tubusu bývalé větrné elektrárny. Ke vchodu dovnitř tubusu vedou čtyři železné schody. Na samotnou rozhlednu se lidé dostanou po budoucím vnějším točitém schodišti.

„To schodiště půjde venkem toho tubusu a bude přímo napojeno na budovu infocentra, které bude v blízkosti rozhledny vybudováno z budovy bývalé trafostanice," říká Zdeněk Drašnar.

Jak vysoká rozhledna bude? Z jaké výšky se budou lidé do okolí dívat? „Vyhlídková pločina by měla být ve výšce 32 metrů nad zemí," vysvětluje Zdeněk Drašnar.

Z bývalé větrné elektrárny v Novém Hrádku na Náchodsku vznikne rozhledna

Už letos by měla být známa firma, která by měla rozhlednu postavit. Už se vypisuje vybýěrové řízení? „Ještě musí doběhnout nějaké úpravy, přesné rozpočty, projektová dokumentace. Tak budeme rádi, když výběrové řízení vypíšeme na podzim letošního roku."

Zatím je tubus rezavý, zanedbaný, nevyužitý. Kdy budou mít lidé možnost podívat se nahoru, na hotovou rozhlednu?

„Celý projekt by měl být dokončen v roce 2020," uzavírá rozhovor Zdeněk Drašnar.

autoři: Milan Baják , PLE
Spustit audio

Související