Dva Poláci a jeden Čech. I tak může vypadat policejní hlídka, která vás v Polsku zastaví

19. červenec 2018 10:21

Nejen na českých silnicích se můžete setkat s českými dopravními policisty. Pravidelně totiž vyráží na kontroly také do Polska. Tam tvoří společné hlídky s polskými kolegy. Zaměřují se hlavně na silnice v blízkosti hranic a často staví auta s českými registračními značkami.

„Dobrý den, polská policie, kontrola dokladů a technická kontrola automobilu. Prosím doklady," zastavuje českou řidičku 5 kilometrů od hraničního přechodu Náchod Běloves v Jeleňově na silnici A8 společná policejní hlídka. V ní jsou dva Poláci a jeden Čech - Zbyněk Snášel, který pomáhá překonat jazykovou bariéru.

Česko-polský hasičský slovník sestavili dobrovolní hasiči z Červeného Kostelce!

Česko-polský hasičský slovník sestavili dobrovolní hasiči z Červeného Kostelce

Dobrovolní hasiči z Červeného Kostelce mají nové auto a k tomu vybavení za 200 tisíc korun. Je to výsledek rok trvajícího projektu česko-polské spolupráce, díky kterému vznikl například i slovník nejčastěji používaných hasičských výrazů.

„Dobrý den paní řidičko, je prováděna technická kontrola vašeho vozidla. Kolega vás žádá, abyste vytočila kola do plného rejdu. Nastartujte si auto," upřesňuje Zbyněk Snášel.

Polské policisty zajímá kromě dokladů třeba i povinná výbava, včetně hasícího přístroje.

„Podle polských zákonů, každé vozidlo, které vjíždí na území Polské republiky musí mít hasící přístroj. Záleží odkud řidiči jsou. Pokud jsou z příhraničí, tak to vědí a vozí si ten hasící přístroj s sebou. Jinak jsou ale řidiči překvapeni," vysvětluje Zbyněk Snášel.

Česko - polská dopravně policejní hlídka

Řidiči, kteří do příhraničí často nejezdí, mnohdy přítomnost českého muže v uniformě překvapí. „Najdou se i takoví, kteří se diví, že na území Polské republiky se nachází český policista. A spíš je to usměrňuje, že se chovají slušně," doplňuje Zbyněk Snášel.

Policisté si dlouhodobou spolupráci s polskou stranou pochvalují, říká Eva Prachařová z náchodské policie: „Do té kontroly spadá všechno, rychlostí počínaje a kontrolou na alkohol konče. Význam těchto hlídek tkví hlavně v tom, že čeští policisté mohou pomoci českým řidičům při jednání. Přeci jen, i když jsme blízko sebe, je tady určitá jazyková bariéra."

Podobné společné hlídky fungují i na českém území, kde se zaměřují na polské řidiče.

autoři: Milan Baják , ova
Spustit audio

Související