Šedý zákal. Trpí ním u nás až půl milionu lidí a u pacientů starších 60 let ohrožuje každého druhého

8. listopad 2021

Šedý zákal (katarakta) je oční onemocnění, při kterém dochází k zakalení normálně čiré oční čočky. Zakalení způsobí sníženou průhlednost oční čočky, brání průchodu světelných paprsků na sítnici, a tak je vidění zastřené, jakoby překryté šedým závojem. Toto oční onemocnění je nejčastěji způsobené stárnutím, může postihnout ale i děti. Pokud šedý zákal pacient neřeší, může skončit slepotou.

Oftalmologa MUDr. Vladimíra Kordy, Ph.D. jsme se v naší radioporadně zeptali na onemocnění šedého zákalu a operace pomoci laseru.

Proč vzniká šedý zákal? Co to je za nemoc?

Šedý zákal je onemocnění vnitřku oka. U zdravého oka je čočka průhledná a transparentní. V průběhu života, hlavně ve věku nad 50 let, spíše nad 60 let, ale mění svoji průhlednost a šedne. Prvním příznakem pro pacienta může být, že vidí méně ostře. Vidí zamlžený obraz.

Jsme schopni čočku vhodně zvolit a vyladit hodnoty dioptrií, kdy pacient po operaci šedého zákalu musí mít ve většině případů 0 dioptrií.
MUDr. Vladimíra Kordy, Ph.D., oftalmolog

Někdy zjistí, že se mu hodně změní dioptrie, většinou se na dálku zhoršuje zrak, ale i na čtení. A hlavní příčinou je změna vlastnosti čočky, že se stává méně průchodnou pro světlo.

Takže poznáme, že bychom mohli mít šedý zákal?

Dobrou vlastností šedého zákalu je, že na rozdíl od zeleného zákalu, když to můžeme porovnat, člověk vnímá a je schopen rozpoznat, že se mu zrak mění. Zhorší se mu dioptrie za poměrně krátký čas. A zároveň se mění ostrost obrazu, který je víc do šeda a stává se neostrým.

Čtěte také

Hraje v tomto onemocnění roli genetika? Když rodiče měli nebo mají šedý zákal, budu ho mít také?

Z praxe tohle tvrdit nemůžeme, nevidíme tam žádnou přímo souvislost. Když babička nebo nejbližší příbuzní v minulosti prodělali operaci šedého zákalu, že by ho museli mít následovníci také. Nicméně je to choroba civilizační a vidíme, že výskyt šedého zákalu se posouvá i k nižšímu věku. Tedy je to spíše záležitost vnějších vlivů kolem nás.

Kdyby nebylo možné šedý zákal operovat, byl to nejčastější důvod slepoty?

Takto uvažovat nemůžeme. Možnosti řešení šedého zákalu jsou známé už desítky let. A navíc v posledních, řekněme pěti letech, se technologie a operační přístup velmi výrazně zdokonalují.

Čtěte také

Mnozí si pamatujeme lidi, kteří chodili s velmi tlustými skly, kdy to onemocnění ještě nebylo velmi dobře řešitelné?

To souvisí s implantací nitroočních čoček. Někteří pacienti ještě před 20 až 25 lety měli pouze odstraněnu čočku z oka s tím šedým zákalem. A tam samozřejmě potom chyběly dioptrie, proto museli mít silné brýle. Teď je to úplná opak. Jsme schopni tu čočku vhodně zvolit. Nejen určit vlastnosti čočky, ale také spočítat a vyladit hodnoty dioptrií, kdy pacient po operaci šedého zákalu musí mít ve většině případů opravdu 0 dioptrií.

Nastínil jste, že pro naše oči jsou důležité vnější vlivy, takže zdravý životní styl. Když se budeme správně stravovat, můžeme problémy se zrakem oddálit?

Ono to tak je snad i s každým jiným orgánem v našem organismu, prakticky s celým naším tělem. Když se k němu budeme chovat v rámci možností lépe, tak vše bude fungovat lépe, tedy je to tak i se zrakem. Je to také otázka tréninku zraku. My přímo děláme různá cvičení, kdy učíme pacienty v různých věkových kategoriích, jak mají zacházet se svým zrakem, jak mají relaxovat, jak uvolňovat aparát, který zajišťuje zaostřování, jak mají trénovat čočku. Prostě aby se jejich vada nějak výrazně nezhoršovala nebo spíš, aby se udržela ve stavu, ve kterém k nám přijdou.

Čtěte také

A může pomoci třeba mrkev? Máme jí snít kilo denně?

To by asi nebyla ta správná kombinace, zrakový trénink a k tomu ještě mrkev. Tam není úplně přímá souvislost. Tam bych byl trochu obezřetný, co se množství konzumace mrkve týče. I vitamín A, který je spojený s červeným jídlem, tedy i mrkví, a který může mít vliv na funkci zejména očního pozadí, ne až tolik na čočku, tak doporučujeme brát maximálně dvakrát týdně.

Je pravda, že jsou dva typy operací, laserem a ultrazvukem? A že operace laserem je ta špičkovější?

Je to přesně tak. Laser se začal používat v posledních zhruba sedmi letech. A v rozsahu, jako je ultrazvuk, který běží už od let 1993 až 95, takže je to poměrně nová metoda. Laser má samozřejmě také určité omezení, není možné jej paušálně používat u všech operací šedého zákalu.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D., MBA ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

V něčem je přesnější, pomůže nám oko v některých částech operačního zákroku významně chránit. V některých krocích je, dá se říct, preciznější než ruka operatéra, ale zatím nelze celosvětově tvrdit, že by to byla nová generace léčby šedého zákalu.

Celou oční radioporadnu s MUDr. Vladimírem Kordou, Ph.D. si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související