Safari Park Dvůr Králové vybudoval za 140 milionů korun novou expozici věnovanou jihozápadní Africe

16. červen 2023 20:00

Královédvorská ZOO otevřela novou expozici nazvanou West Cape. Ukazuje živočichy jihozápadní Afriky v prostředí, kde žije člověk. Nový areál proto doplňují například zemědělské stroje a součástí je i první královédvorská vinice. Expozice je na ploše přes 1,5 hektaru a její vybudování stálo 140 milionů korun.

Prohlídka je dlouhá téměř půl kilometru a návštěvníky zavede například do mokřadů se stovkami plameňáků, pelikánů a nebo čápů.

Čtěte také

Cesta vede také k otevřené expozici hyen skvrnitých, kde návštěvníky odděluje od šelem pouze vodní příkop s rákosím.

Přes přístavní městečko s funkčním majákem se lidé následně dostanou do největší tuzemské expozice tučňáků, aktuálně jich ve dvorském safari parku žije třicet.

Návštěvníci se mohou těšit také na antilopy vrané, desítky druhů ptáků včetně plameňáků růžových, pelikánů afrických nebo čápů sedlatých či otevřenou expozici hyen skvrnitých. Vrcholem okruhu jsou nově chovaní tučňáci brýloví, jejichž hejno se významně rozrostlo.

Čtěte také

Jde o největší investici v novodobé historii zoo po roce 1989. Dvorská zoo se specializuje na Afriku a je nejnavštěvovanějším turistickým cílem východních Čech. Loni zoo navštívilo rekordních 669.432 lidí.

West Cape je bránou do jihozápadní Afriky. Návštěvníky pozve do světa, kde se oceán setkává s pouští a lidská civilizace s úžasnou divočinou. V Česku nemá srovnání. Jméno expozice vychází z anglického označení provincie Západní Kapsko v Jihoafrické republice. Komplex zoo budovala postupně od roku 2020 v sousedství vily ředitelství na místě bývalé slévárny.

Čtěte také

Původní záměr zoo ohledně ukázání jihozápadní Afriky byl výrazně ambicióznější. Kvůli zdražení úvěrů a stavebních prací však zoo původní záměr redukovala, když zrušila vybudování expozice krokodýlů, vyder a voliéry dravých ptáků. Již před více než čtyřmi lety zoo z projektu vyškrtla vodní kanál, po kterém by návštěvníci jezdili na lodičkách.

„To by projekt extrémně prodražilo," uvedl ředitel zoo Přemysl Rabas. Na financování expozice zoo získala dotaci 52 milionů korun z evropského přeshraničního programu na společný projekt se zoo v polském Opole. Vybudování West Cape podpořil 31 miliony korun Královéhradecký kraj. Zbytek nákladu zoo hradila z vlastních zdrojů.

autoři: Václav Plecháček , baj | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související