V nově upravených nádržích mohou návštěvníci Safari Parku Dvůr Králové pozorovat celkem 9 krokodýlů

25. únor 2023 08:35

Devět krokodýlů dvou druhů najdete ve třech nádržích a jedné samostatné expozici, které dominuje dospělá dvacetiletá samice. Některé z plazů můžete pozorovat ze všech stran, z boku, shora, i pod vodou. Na malou procházku říší ve volné přírodě ohrožených krokodýlů vás zvou chovatel Martin Smrček a redaktorka Dana Voňková.

Čtěte také

V opraveném pavilonu Vodní světy Safari parku Dvůr Králové se zabydlelo 9 krokodýlů. Především trojice mladých krokodýlů štítnatých, která se do nových nádrží přestěhovala ze zázemí.

Za necelý rok mláďata vyrostla a zmohutněla. Největší z nich má bez několika milimetrů jeden metr, což znamená roční přírůstek o víc než 10 centimetrů. Další ho následují s 86 a 84 centimetry.

„Mláďata krokodýla štítnatého jsou plachá, proto jsme před část nádrže umístili mnoho rostlin, v jejichž krytu se cítí v bezpečí. Zvířata se ale ukázala jako velmi přizpůsobivá, dobře si zvykají a již je možné je velmi dobře pozorovat,“ popisuje zoolog Michal Podhrázský. „Zejména jedno ze zvířat, které má už zkušenost s pobytem v expozici, je zcela klidné. Současná situace, kdy je v safari parku menší množství návštěvníků, velmi nahrává plynulému zabydlení našich vzácných mláďat,“ doplňuje Michal Podhrázský.

V nově upravené expozici si kriticky ohrožené krokodýly návštěvníci užijí doslova ze všech stran. Nádrž umožňuje pohled pod vodu, z boku i shora.

Krokodýl štítnatý se podle nových zjištění vyskytuje především v západní Africe. Dominantní samec má právo pářit se se všemi samicemi v jeho území. Hnízda mohou měřit na výšku až 80 cm a na délku až 2 m. Do nich naklade samice asi 20 velkých vajec. Zhruba po 100 dnech se z vajec vyklubou mladí krokodýli a přivolají cvrlikáním matku, která hnízdo rozhrabe a začne pomáhat mláďatům do vody.

Čtěte také

Oči a nosní dírky mají tito krokodýli umístěny vysoko na hlavě, což jim umožňuje při ponoru těla dobře pozorovat kořist.

Krokodýl štítnatý patří mezi kriticky ohrožený druh a je zapsán na seznam CITES I.

Vedle krokodýlů štítnatých, najdou návštěvníci v dalších dvou nádržích ještě 6 mladých krokodýlů čelnatých. Ve volné přírodě obývají převážně tropické oblasti Západní a západ Střední Afriky, kde žijí ve vodních tocích a jezerech.

Krokodýl čelnatý je nejmenší žijící krokodýl na světě a svým vzhledem připomíná spíše kajmana. Tělo dospělého jedince dosahuje délky kolem 1,5 metru a hmotnosti 18-45 kilogramu. Má silně obrněný krk, záda i ocas. Nápadný je i jeho dlouhý a široký čenich a viditelně vystouplé čelo, podle kterého získal i český název.

Čtěte také

Jedná se o pomalý plaz s převážně noční aktivitou, přes den odpočívá většinou pod velkými kameny nebo v prohlubních. Samice staví poblíž vody kopcovité hnízdo z mokré a rozpadající se vegetace, která spolehlivě inkubuje vejce díky teplu vytvářeném hnijícím rostlinným materiálem. Matka svá mláďata střeží jak v období inkubace, tak po narození.

V současné době krokodýly čelnaté nejvíce ohrožuje ilegální lov pro maso a ztráta jejich přirozeného biotopu způsobená masivním odlesňováním.

Safari park nabízí milovníkům zvířat i pohled na dospělého krokodýla štítnatého. V největší expozici Vodních světů si již zcela přivykla dospělá samice, která je k vidění po celý den a stala se hlavním tahákem celého pavilonu.

A jak často krokodýl obědvá? Jednou za týden nebo za dva týdny. Dostane králíka, potkana, ryby nebo kousky kuřete - a je spokojený!

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související