Pokuty za téměř 21 milionů. To je výsledek ročního fungování inteligentního dopravního systému v Hradci Králové

23. květen 2024 07:00

Za rok provozu inteligentního dopravního systému uložili úředníci magistrátu v Hradci Králové provozovatelům aut pokuty za skoro 21 milionů korun. Nový systém funguje v krajském městě od 1. května minulého roku a kromě řízení dopravy taky hlídá rychlost a jízdu na červenou. 

Od května loňského roku na osmi místech ve městě měří rychlost a hlídá taky průjezd na červenou. Jaké výsledky roční sledování dopravní situace ve městě přineslo?

Čtěte také

Obecně se dá říct, že za uplynulý rok se situace postupně zlepšovala. Z měsíčních statistik vyplývá, že počet udělených pokut klesá. Za rok provozu radarů úředníci magistrátu projednali víc než 24 tisíc přestupků. Nejvíc, konkrétně víc než 4800, jich bylo loni v červnu. Letos v březnu jich pak magistát eviduje zhruba 1200. Dá se tedy říct, že si řidiči na nový systém zvykají.

Nejčastější přestupek? Rychlost!

Co dělá řidičům větší problém? Dodržování rychlosti nebo včasný průjezd světelnými křižovatkami? Jednoznačně je to rychlost. Z těch celkových 24 tisíc přestupků se průjezdu křižovatky na červenou týkala jen malá část, necelá tisícovka. Ten takzvaný penalizační modul, který je součástí inteligentního dopravního systému, má celkem 12 kamer. Část měří úsekovou rychlost, část tu okamžitou a dvě hlídají průjezd na červenou.

Vybrané peníze míří do městského rozpočtu

Peníze, které magistrát vybere na pokutách putují do městského rozpočtu. Z těch zmiňovaných 21 milionů už provozovatelé aut víc než 17 milionů uhradili. Od této částky se ale musíme odečíst náklady na vymáhání pokut nebo peníze na práci městské policie, která přestupky validuje.

Spustit audio