Tučňáci brýloví si už dokázali získat srdce dětských i dospělých návštěvníků dvorského safari parku

3. září 2022 08:24

Ještě před koncem prázdnin přivítal Safari park Dvůr Králové půlmiliontého návštěvníka. Zásluhu na tom měli i tučňáci brýloví, kteří se tam objevili poprvé za 76 let existence zoo a hned od začátku si získali sympatie dětí i dospělých. 

Český rozhlas Hradec Králové má nad dvorskými tučňáky patronát, proto se za nimi vypravíme s ošetřovatelkou Evou Divišovou a redaktorkou Danou Voňkovou. A navštívíme i zázemí jejich pavilonu.

Čtěte také

Jediný tučňák africké přírody se jmenuje tučňák brýlový. Vyskytuje se v Jihoafrické republice, Namibii, vzácně i v Mozambiku. Dožívá se až 30 let. Měří kolem 70 centimetrů a dosahuje hmotnosti 3 až 4 kilogramů.

Tučňák brýlový obývá jihoafrické pobřeží Namibie a Jihoafrické republiky. Patří ke zranitelným druhům a v přírodě jich stále ubývá - jejich počet klesl od 80. let minulého století na méně než polovinu. V důsledku úbytku přirozeného prostředí se relativně často vyskytuje i v blízkosti lidských sídel.

Čtěte také

Ovšem člověk zůstává jeho největším nepřítelem, protože drancuje přírodní zdroje ryb. Tak pro tučňáky a další mořské živočichy nezůstává dostatek potravy. Stále vážnější nepřímou hrozbu představují vlečné sítě, ve kterých mohou tučňáci uvíznout, nebo vypouštění odpadů do moří a oceánů. Zásadním problémem jsou i mikroplasty.

Tučňáci brýloví jsou relativně monogamní, jsou několik let věrní jednomu partnerovi. A také několik let hnízdní ve stejné noře. Kromě Safari Parku Dvůr Králové chová tučňáky brýlové v Česku a na Slovensku už jen pouze Zoo Ústí nad Labem.

Tučňáci v Safari Parku Dvůr Králové
autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související