Dvorský safari park vstoupil do nové letní sezóny. Orientuje se na africká zvířata, má jich na 2 500

6. květen 2023 08:25

Safari Park Dvůr Králové zahájil letní sezónu 2023. Pod názvem „Západní Kapsko“ otevřel úplně novou část svého areálu, kde vedle expozice tučňáků, jsou tři nové voliéry a výběh pro hyeny. Přístupné auty jsou také Africké safari Josefa Vágnera a Lví safari. Další zajímavosti nabídne v rozhovoru s ředitelem dvorského safari parku Přemyslem Rabasem redaktorka Dana Voňková.

Čtěte také

Oficiální název pouze pro úřední účely je ZOO Dvůr Králové, zatímco pro kontakt s návštěvníky a s veřejností se od roku 2018 používá marketingové označení Safari Park Dvůr Králové. Letos je to 77 let od chvíle, kdy tam zavítali první návštěvníci.

ZOO se přednostně orientuje na africká zvířata, a to již od konce 60. let 20. století. Klasickou část zahrady procházejí návštěvníci pěšky, safari s volně se pohybujícími zvířaty projíždějí buď upravenými turistickými autobusy, nebo ve vlastních vozech. Součástí safari parku je také galerie obrazů ilustrátora pravěku Zdeňka Buriana a expozice zvířecích koster.

Čtěte také

Historie královédvorské zoo začala krátce po skončení II. světové války, kdy na ploše 4,6 ha původní květinové zahrady u Neumannovy vily vzniklo přičiněním řady dobrovolníků pod vedením pozdějšího správce Josefa Fabiána několik klecí a výběhů s nenáročnými středoevropskými zvířaty (lišky, jezevci, sovy, straky, srny aj.).

Slavnostní otevření tohoto zoo koutku se pro veřejnost konalo 9.května 1946. Počty živočišných druhů i jedinců poměrně rychle rostly, v roce 1953 už zoo měla plochu 6,5ha a vystavovala 59 druhů ptáků, 26 druhů savců a jeden druh želv.

Dnes chová Safari park Dvůr Králové kolem 2 500 zvířat. Má na svém kontě cenné úspěchy při záchraně nosorožců, zeber, žiraf, psů hyenových, daří se jí rozmnožovat i další ve volné přírodě ohrožená zvířata. Některá z nich i vrací do jejich původních domovin.

V čele Safari parku Dvůr Králové dnes stojí Přemysl Rabas, který v zoo pracoval už v letech 1988-90, později v letech 1992-2008 vedl Podkrušnohorský zoopark Chomutov. Ve výběrovém řízení na post ředitele královédvorské zoo zvítězil Přemysl Rabas v listopadu 2012.

Čtěte také

31. května 2014 bylo safari přejmenováno na Africké safari Josefa Vágnera. Stalo se tak na počest někdejšího ředitele zoo, který odchytil a do Dvora Králové nad Labem dovezl množství afrických zvířat. Jejich potomci žijí dodnes v zoologických zahradách a rezervacích u nás, i ve světě.

12. července 2015 bylo otevřeno Lví safari (jediné ve střední Evropě), kde se návštěvníci mohou projíždět mezi volně vypuštěnými lvy ve vlastních autech nebo ve speciálně upravených vozech.

Safari park spolupracuje s českými, slovenskými a evropskými zahradami, dále se světovými odbornými vědeckými ústavy a organizacemi.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související